بایگانی سالیانه: ۱۳۹۷

به‌روزآوری مجموعه اشعار استاد بهرام سالکی – اسفند ۹۷

دوستداران اشعار استاد بهرام سالکی می‌توانند نسخهٔ جدید اشعار ایشان (نسخهٔ اسفندماه ۹۷) را برای گنجور رومیزی و گنجور اندروید (از طریق دریافت مجموعه‌ها) و ساغر (از طریق دریافت از مخزن‌ها) دریافت و جایگزین نسخهٔ قدیمی نمایند و یا مجموعهٔ سازگار با این دو برنامه را از این نشانی با اندازهٔ ۲۴۰ کیلوبایت به طور مستقیم دریافت نمایند.

قالبهای epub (قابل دریافت از این نشانی)، pdf (قابل دریافت از این نشانی) و برنامه اندرویدی مستقل (قابل دریافت از این نشانی) نیز به‌روزرسانی شده‌اند. علاوه بر آن فایل گرگ‌نامه در قالب مایکروسافت ورد نیز از این نشانی قابل دریافت است.

گرگ‌نامه استاد بهرام سالکی اسفند ۹۷

گنجور، برگزیدهٔ نخستین جشنوارهٔ تارنماهای ایران‌شناسی

گنجور در بخش «زبان، ادب فارسی، مشاهیر و ایرانشناسان» برگزیدهٔ نخستین جشنوارهٔ تارنماهای ایران‌شناسی شد. از حسن نظر و لطف دوستان و داوران این جشنواره که توسط بنیاد ایران‌شناسی برگزار شد سپاسگزاریم (متن خبر در سایت بنیاد ایران‌شناسی، خبرگزاری صدا و سیما و ایسنا).

معرفی قافیه‌یاب برخط هم‌صدا

به همت جناب آقای جواد احشامیان، که پیش از ین نرم‌افزارهای متنوعی را در حوزهٔ ادبیات فارسی تولید و به دوستداران عرضه کرده‌اند که از آن جمله می‌توان به نرم‌افزار دیوان حافظ شیرازی و همینطور نرم‌افزار اندرویدی شاهنامه فردوسی اشاره نمود، قافیه‌یاب برخط همصدا در این نشانی در دسترس شاعران و علاقمندان شعر و شاعری قرار گرفته است.

قافیه‌یاب برخط همصدا

برای آشنایی بیشتر با این نرم‌افزار برخط با هم توضیحات ارائه شده روی سایت آن را مرور می‌کنیم:

قافیه‌یاب برخط هم‌صدا منبعی بزرگ از قافیه‌هاست که به کمک شاعران، ترانه‌سرایان و تمام آنهایی که اهل سرودن هستند؛ می‌آید. برای مثال ممکن سراینده شعر نتواند قافیه‌ای مناسب برای مصراعی از شعرش پیدا کند در این چنین مواقعی است که او به فکر منبعی می‌افتد که بتواند قافیه مورد نظر خود را درون آن جستجو کند و اینجاست که به ارزش چنین نرم‌افزاری پی می‌بریم.

قافیه‌یاب برخط هم‌صدا می‌تواند در کسری از ثانیه لیستی از کلمات هم قافیه را با توجه به کلمه یا حروف قافیه مورد جستجو برایتان به نمایش بگذارد تا از بین آنها بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

قافیه‌یاب برخط هم‌صدا در حال حاضر، دارای بانک اطلاعاتی با ۱۴۳،۵۴۰ کلمه فارسی می‌باشد.

طبق فرمودهٔ جناب آقای احشامیان، قافیه‌یاب برخط قابلیت قافیه‌یابی به صورت query string نیز داراست و صاحبان وب‌سایتها یا برنامه‌نویسان می‌توانند با تکیه بر این امکان آن را با سایتها و نرم‌افزارهای خود یکپارچه کنند. مثلا برای یافتن کلمات هم‌قافیه با کلمهٔ «باران» که چهار حرف پایانی آنها با آن هم‌قافیه است می‌توانید از این نشانی استفاده کنید (ورودی mfe تعداد حروف همسان از آخر کلمات مورد جستجوست):

https://rhyming.ir/rhyme-finder?w=باران&sb=1&eq=1&mfe=4

علاوه بر آن لغتنامهٔ دهخدا نیز در کنار این نرم‌افزار جهت یافتن معنی واژه‌ها گنجانده شده است.

لغتنامهٔ دهخدا در سایت قافیه‌یاب همصدا

کمال خجندی

همراه گرامی گنجور آقای سید جابر موسوی اثر ارزشمند دیگری را به علاقمندان ادبیات پارسی تقدیم کرده‌اند (ایشان پیشتر آثار مولانا قادر نقشبندی، عبدالقادر گیلانی و مناجات‌نامهٔ خواجه عبدالله انصاری را به گنجور اضافه کرده بودند). به همت ایشان بخش بزرگی از دیوان کمال خجندی شاعر بزرگ پارسی‌گوی معاصر حافظ (شامل نیمی از غزلیات و همه قصاید و قطعات و رباعیات او شامل ۴۰۹۰ بیت) در گنجور در دسترس قرار گرفته است.

کمال خجندی

این مجموعه نیز مانند عموم مجموعه‌های در دسترس از طریق سایت وزنیابی شده و برچسب قافیهٔ اشعار نیز مشخص شده تا امکان مشابه‌یابی و تحقیق پیرامون تأثیر و تأثر شاعر بر و با دیگر شاعران فراهم شود.

آثار کمال خجندی به روال سایر مجموعه‌های جدید از طریق گنجور رومیزی، گنجور اندروید و ساغر و همینطور کتابخانهٔ گنجور قابل دریافت است.

گنجور رومیزی ۲.۸۶

در نسخه‌های ۲.۸۵ و ۲.۸۶ گنجور رومیزی به راهنمایی و پیشنهاد یکی از همراهان تغییراتی جهت افزایش دسترسی‌پذیری برنامه و سازگاری آن با نرم‌افزارهای صفحه‌خوان برای کاربران نابینا به شرح زیر اعمال شده است:

*‌ با استفاده از کلید Tab می‌توان مصرعهای شعر را فعال کرد و بین آنها حرکت نمود (مرز مصرع فعال متمایز و قابل تشخیص از مصرعهای غیرفعال است).

گنجور رومیزی ۲.۸۶

* پس از فعال کردن مصرعها می‌توان با کلیدهای جهتی بالا و پایین بین آنها حرکت کرد.

* در صورتی که مصرعی فعال شده باشد فشردن میانبر Ctrl+C به جای کپی متن کل شعر به کلیپ‌بورد مصرع جاری را به آن کپی می‌کند. میانبر Ctrl+Shift+C متن مصرع جاری را به صورت خط جدید به محتوای متنی کلیپ‌بورد اضافه می‌کند.

نصاب به‌روزرسانی گنجور رومیزی با اجرای فرمان «پرس و جو برای ویرایش جدیدتر» از منوی «راهنما» در دسترس است.

نحوهٔ ذخیرهٔ دسته‌ای از خوانشها روی کامپیوتر

اگر تمایل دارید تعداد زیادی از فایلهای صوتی مرتبط با خوانشها را به یکباره روی کامپیوترتان ذخیره کنید، ابتدا گنجور رومیزیتان را به آخرین نسخه ( در حال حاضر ۲.۸۴) به‌روزرسانی کنید (راهنما » پرس‌وجو برای ویرایش جدیدتر) و مراحل زیر را دنبال کنید.

فرض کنیم قصد دارید فایلهای مربوط به بوستان سعدی را دریافت کنید. برای این کار ابتدا شعری را در گنجور رومیزی باز کنید و سپس از منوی «خوانشها» فرمان «خوانشهای شعر جاری» را اجرا کنید، سپس در پنجرهٔ «خوانشهای شعر جاری» روی دکمهٔ «دریافت» کلیک کنید.

در پنجره‌ای که باز می‌شود ابتدا روی دکمهٔ با نماد چرخ‌دنده کنار دکمهٔ «انصراف» کلیک کنید و «مسیر ذخیره خوانشها» روی کامپیوتان را مشخص کنید:

دریافت خوانشها

سپس روی دکمهٔ «همهٔ خوانشهای قابل دریافت» در منتهی‌الیه سمت چپ (بالا) کلیک کنید. برنامه برای دریافت فهرست حدود ۲۷۰۰ خوانش (در حال حاضر) مدت طولانی را به حال اغما فرو می‌رود (اندازه فایل دریافت حدود ۸ مگابایت است و میزان انتظارتان به سرعت ارتباط اینترنتیان بستگی دارد و احتمال زیاد دارد که به خطا برخورد کند)! پس از آن فهرست تمام خوانشهای موجود نمایش داده می‌شود. دراین فهرست، ردیفهای خاکستری‌رنگ شامل موارد می‌شود که شما پیش‌تر آنها را روی کامپیوترتان دریافت کرده‌اید. متأسفانه امکان فیلتر فهرست بر اساس بخش خاصی وجود ندارد و باید با حدس بخش مد نظر را پیدا کنید. در تصویر زیر می‌توانید موقعیت خوانشهای مربوط به بوستان سعدی را ببینید.

دریافت همه خوانشها

می‌توانید با «بازنشانی علامتها» همه خوانشها را از حالت علامت زده شده خارج کنید و سپس با پیدا کردن خوانشهای بخش مورد نظر آنها را کلیدهای با انتخاب چند ردیف و سپس انتخاب دکمه «علامتگذاری ردیفهای انتخاب شده» علامت بزنید و نهایتا روی دکمهٔ «ادامه» کلیک کنید تا خوانشهای علامتگذاری شده دریافت شوند. لطفا با توجه محدودیتهای ترافیک گنجور فقط بخشهایی را که به آنها علاقه دارید دریافت کنید.

گنجور رومیزی ۲.۸۲

در گنجور رومیزی ۲.۸۲ اشکال کار نکردن دکمهٔ Enter صفحه‌کلید روی لینکهای صفحات رفع شده و علاوه بر کلیک ماوس، امکان حرکت بین اشعار و صفحات با استفاده از ترکیب کلیدهای Tab و Shift+Tab و Enter فراهم شده است. ضمناً امکان حرکت بین شعرها با استفاده از لینکهای «شعر قبل» و «شعر بعد» در پایین صفحات فراهم شده است.

گنجور رومیزی ۲.۸۲

آخرین به‌روزرسانی را با انتخاب فرمان «پرس و جو برای ویرایش جدید‌تر» از منوی «راهنما» دریافت کنید.

رباعیات حکیم نزاری

به همت همراه گرامی گنجور آقای مصطفی علیزاده بخشی از رباعیات حکیم نزاری (۱۱۴ عدد) در دسترس قرار گرفته است.

رباعیات حکیم نزاری

مجموعه‌های مخصوص برنامه‌های گنجور رومیزی و ساغر متعاقبا و پس از تکمیل این بخش به‌روزرسانی خواهد شد.

مناجات‌نامه (الهی‌نامه) خواجه عبدالله انصاری

به همت همراه گرامی گنجور آقای سید جابر موسوی (که پیشتر هم آثار مولانا قادر نقشبندی و عبدالقادر گیلانی به زحمت ایشان از طریق گنجور در دسترس قرار گرفته) مناجات‌نامه (الهی‌نامه) خواجه عبدالله انصاری در گنجور در دسترس قرار گرفته است.

مناجات نامه خواجه عبدالله انصاری در گنجور

این مجموعه علاوه بر سایت گنجور (در این نشانی) به روال سایر مجموعه‌های جدید، در گنجور رومیزی، ساغر و گنجور اندروید نیز از طریق «دریافت مجموعه‌ها» در دسترس است. نسخهٔ epub نیز از کتابخانهٔ گنجور قابل دریافت می‌باشد.

دریافت آثار خواجه عبدالله انصاری از طریق گنجور رومیزی

تکمیل غزلیات حکیم نزاری قهستانی

قریب به یک سال پیش به همت جمعی از شاعران و اهالی بیرجند و به سرپرستی و هماهنگی آقای مصطفی علیزاده تایپ مجموعه غزلیات حکیم نزاری قهستانی آغاز شد. کار بزرگی که با پیوستن علاقمندان داوطلب دیگر از سراسر کشور ادامه پیدا کرد تا این که طی روزهای اخیر تکمیل شد و در نهایت در گنجور در دسترس علاقمندان قرار گرفت.

تکمیل بخش غزلیات دیوان حکیم نزاری قهستانی

حاصل کار این جمع بزرگ در دسترس قرار گرفتن ۱۴۰۸ غزل این شاعر بزرگ برای علاقمندان ادبیات فارسی است تا بتوانند با این شاعر بزرگ (اما گمنام و مهجور) آشنا شوند و از غزلیات شیرین و دلنشینش لذت ببرند.

غزل آخر نزاری

تلاش شده با وزنیابی (عموما به شکل خودکار و با استفاده از سرویس سرود) و برچسبگذاری قافیه‌های کل اشعار حکیم نزاری زمینهٔ تحقیق آسان‌تر و بررسی تأثیر و تأثر این شاعر بر و از دیگر شاعران بزرگ پارسی‌گو (به کمک قابلیت شعرهای مشابه) فراهم گردد.

این مجموعه نیز (شامل حدود ۱۴٬۲۶۴ بیت) علاوه بر سایت گنجور به روال سایر مجموعه‌ها، در گنجور رومیزی، ساغر و گنجور اندروید نیز از طریق «دریافت مجموعه‌ها» در دسترس است. نسخهٔ epub نیز از کتابخانهٔ گنجور قابل دریافت می‌باشد.

از همت بلند مشارکت‌کنندگان در این کار بزرگ (خصوصا آقای علیزاده مدیر پروژه) قدردانی می‌کنیم و امیدواریم همت ایشان تکثیر شود و در آینده شاهد در دسترس قرار گرفتن آثار دیگر شاعران بزرگ ایران‌زمین در گنجور به شیوهٔ جمع‌سپاری باشیم.