به همت دوست عزیز و فرهیخته جناب آقای احسان شاهینفر (اداره کنندهٔ سایت مستانه)، پروژهای جهت امکان ایجاد پرتالهای شعر با کمک دادههای منتشر شدهٔ گنجور به سرانجام رسیده است. این پروژه افزونهای برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس است که اجازه میدهد علاقمندان با زحمت کمی بتوانند سایتی مشابه گنجور را راهاندازی کنند. وجود چنین پروژهای ضمن آن که خطرات احتمالی ناشی از خارج از دسترس شدن گنجور و سایتهای مشابه را –به هر دلیل– کاهش میدهد امکان پیادهسازی قابلیتهای جدید در این زمینه را برای علاقمندان فراهم میآورد. علاقمندان جهت مشاهدهٔ اطلاعات بیشتر اینجا را ببینند.
بایگانی سالیانه: ۱۳۹۲
عدم دسترسی رسمی به بخشی از گنجور و مشکلات دیگر
دوستان گرامی و کاربران گنجور در داخل ایران احتمالاً مطلع هستند که دسترسی به بخشی از گنجور (رباعیات خیام) از حدود دو ماه پیش با نمایش صفحهٔ پیوندها امکان ندارد.
همچنان که در پاسخ دوستانی که پیجوی ماجرا بودهاند گفته شده، این بخش با اعلام رسمی از دسترس خارج شده و بر خلاف مواردی در گذشته که اشتباهاً فیلتر میشد (بخشهایی از دیوان اوحدی) اشتباهی رخ نداده.
در این مورد، از طریق همان ساز و کار شرح داده شده در متن ایمیل تذکر (تصویر بالا)، پیگیری و اعتراض صورت گرفته، اما تا کنون پاسخی دریافت نشده.
جدای از این قضیه گویا مشکلات دیگری هم وجود دارد. این ایمیل دوستی است که راجع به این مشکل توضیح داده:
با سلام
گمان میگنم که موضوع زیر را چند ماه پیش هم گزارش کردم ولی آن موقع در حال تحویل و تحول میزبانی خود بودید و شاید فرصت نکردید گزارش مرا بخوانید یا به آن توجه کنید، لذا مجدداً مینویسم:
یادم هست دقیقاً پس از آنکه وبسایت شما (بعلت مشکل با میزبانی) برای مدتی از دسترس خارج شد و بعد هم گویا میزبانی را تغییر دادید و درست شد، حدود یکهفته بعد مجدداً از دسترس خارج شد…
اول فکر کردم که این ادامه همان مشکل است؛ بعد فکر کردم که وبسایت شما فیلتر شده است؛ ولی بعد متوجه شدم که علت عدم دسترسی، مسدود شدن IP شما در برخی مناطق (از جمله) استان هرمزگان است.
در هر صورت، مطلع باشید که وبسایت شما در برخی مناطق ایران، قابل دسترسی نیست.
با احترام
من فکر نمیکردم برای حل این مشکل بشود کاری کرد. اما ایشان بعداً در ایمیل بعدی راه حل این مشکل را این گونه شرح دادهاند:
در مورد در دسترس نبودن سایتتان در برخی نواحی، راه علاج اینست که از مشترکین خود بخواهید که به مخابرات منطقه خود مراجعه کنند و از ایشان بخواهند که IP هاست شما را آزاد کنند. زیرا گاهی که روی خط کار کرده میشود، باز کردن برخی IP ها فراموش میشوند.
در هر شکل، تعداد دوستانی که از هر از چند گاه اشاره میکنند که به سایت گنجور بدون فیلترشکن دسترسی ندارند در حال افزایش است و امیدوارم راه حل پیشنهادی این همراه گرامی مؤثر واقع شود.
گنجور رومیزی ویرایش ۲.۷۲
در این ویرایش از گنجور رومیزی، امکانات مربوط به همگامسازی فایل صوتی با شعر تکمیل شده، به نحوی که هماکنون میتوان فایلهای صوتی را که ترتیب خوانده شدن خطوط شعر با متن برنامه همخوانی ندارد، یا در آنها تعدادی از خطوط شعر خوانده نمیشوند و یا برگشت به عقب و تکرار در خوانش آنها وجود دارد با شعر همگام کرد.
از آنجا که چگونگی همگامسازی در حالت پیچیدهتر ممکن است چندان بدیهی نباشد در این ویدئوی حدوداً نه دقیقهای نحوهٔ این کار توضیح داده شده است:
علاوه بر آن امکان انتقال اطلاعات همگامسازی فایلهای صوتی با شعرها به کامپیوترهای دیگر از طریق ذخیره و بازیابی آنها در قالب XML در پنجرهٔ «خوانشهای شعر جاری» فراهم شده است.
جهت آشنایی بیشتر با این امکان این نوشته و این یکی را مطالعه کنید.
یادآوری نکتهٔ بسیار مهم: تا به حال پیشنیاز نصب و استفاده از گنجور رومیزی سکوی دات نت ویرایش ۲.۰ بوده است و تلاش فراوان شده که این پیشنیاز در همین حد باقی بماند و کاربران مجبور به دریافت پیشنیاز جدیدی نشوند (از آنجا که پشتیبانی صحیح از اجرای نرمافزار تحت نگارشهای اولیهٔ ویندوز ۸ مستلزم استفاده از نسخهٔ ۴ این سکو بود تا مدتی مجبور بودیم در هنگام انتشار نسخههای جدید دو نسخهٔ متفاوت از برنامه در نصاب بگنجانیم تا روی سیستمهای متفاوت، فایلهای متفاوتی کپی شود). اما از ویرایش ۲.۷ به بعد، به دلیل نیازمندی کتابخانهٔ مورد استفاده برای پشتیبانی از فایلهای صوتی به ویرایش جدیدتر سکوی دات نت، نیازمندی گنجور رومیزی تغییر کرده و از این به بعد بدون نصب حداقل ویرایش ۴ سکوی دات نت، برنامه اجرا نمیشود. دوستانی که روی کامپیوترشان ویرایش ۴ سکوی دات را ندارند میتوانند آن را از این نشانی با حجم حدود ۴۸ مگابایت دریافت کنند (نصاب بهروزرسان گنجور رومیزی در صورت عدم وجود این پیشنیاز پیغام مناسب میدهد و فایلهای ویرایش پیشین برنامه را رونویسی نمیکند).
نصاب بهروزرسانی را با اندازهٔ حدود ۴۲۰ کیلوبایت از این نشانی میتوانید دریافت کنید.
بهبود امکان همگامسازی فایل صوتی با شعر در گنجور رومیزی ویرایش ۲.۷۱
در ویرایش ۲.۷۱ گنجور رومیزی امکان همگامسازی فایلهای صوتی بهبود پیدا کرده است. در این ویرایش میتوانید در صورتی که نمیخواهید پخش فایل از ابتدای آن شروع شود با استفاده از نوار لغزان تعبیه شده در پایین پنجرهٔ «همگامسازی شعر» پس از شروع پخش فایل صدا، آن را به زمان مد نظرتان منتقل کنید، سپس دکمهٔ «آغاز از اینجا» را بزنید تا پخش شعر از آن نقطه آغاز شود. امکان پایان پخش در میانههای فایل صوتی نیز با استفاده از دکمهٔ مشابه در نظر گرفته شده است.
میتوان به جای این نوار لغزان، شکل موج فایل صدا را مشاهده و با کلیک روی آن در فایل جابجا شد. هر چند نمایش شکل موج برای فایلهای بزرگ ممکن است زیاد طول بکشد.
دکمهای نیز جهت نمایش مصرع آتی (بعد از مصرع جاری) در نظر گرفته شده که در موارد خاصی همچون همگام کردن شعر با یک آهنگ ممکن است کاربرد داشته باشد.
جهت آشنایی بیشتر با این قابلیت نوشتهٔ پیشین را مطالعه فرمایید.
نصاب بهروزرسانی را با اندازهٔ حدود ۴۱۰ کیلوبایت از این نشانی میتوانید دریافت کنید.
پشتیبانی اولیه از فایلهای صوتی در گنجور رومیزی ویرایش ۲.۷
مهمترین قابلیت ویرایش ۲.۷ گنجور رومیزی پشتیبانی از پخش فایلهای صوتی است. این قابلیت که از طریق دکمهٔ «خوانش» روی نوار ابزار و همینطور منوی «صداها» در دسترس قرار میگیرد به کاربر این امکان را میدهد که از روی کامپیوتر خود فایلهای صوتی متناسب با شعر را انتخاب کند و آن را به شعر منتسب کند. علاوه بر آن نحوهٔ همگامی فایل صوتی با خطوط شعر را معین نماید. نهایتاً نرمافزار با استفاده این اطلاعات همزمان با پخش فایل صوتی مصرع متناظر را با رنگ متفاوت (فعلاً به طور ثابت قرمز روشن) نمایش دهد.
نکتهٔ بسیار مهم: تا به حال پیشنیاز نصب و استفاده از گنجور رومیزی سکوی دات نت ویرایش ۲.۰ بوده است و تلاش فراوان شده که این پیشنیاز در همین حد باقی بماند و کاربران مجبور به دریافت پیشنیاز جدیدی نشوند (از آنجا که پشتیبانی صحیح از اجرای نرمافزار تحت نگارشهای اولیهٔ ویندوز ۸ مستلزم استفاده از نسخهٔ ۴ این سکو بود تا مدتی مجبور بودیم در هنگام انتشار نسخههای جدید دو نسخهٔ متفاوت از برنامه در نصاب بگنجانیم تا روی سیستمهای متفاوت، فایلهای متفاوتی کپی شود). اما از این ویرایش به بعد، به دلیل نیازمندی کتابخانهٔ مورد استفاده برای پشتیبانی از فایلهای صوتی به ویرایش جدیدتر سکوی دات نت، نیازمندی گنجور رومیزی تغییر کرده و از این به بعد بدون نصب حداقل ویرایش ۴ سکوی دات نت گنجور اجرا نمیشود. دوستانی که روی کامپیوترشان ویرایش ۴ سکوی دات را ندارند میتوانند آن را از این نشانی با حجم حدود ۴۸ مگابایت دریافت کنند (نصاب بهروزرسان گنجور رومیزی در صورت عدم وجود این پیشنیاز پیغام مناسب میدهد و فایلهای ویرایش پیشین برنامه را رونویسی نمیکند).
برای استفاده از قابلیت یاد شده کافی است برنامه را روی شعر مورد نظر بگذارید. سپس از منوی «صداها» فرمان «خوانشهای شعر جاری …» را اجرا کنید (کلیک بر روی دکمهٔ «خوانش» روی نوار ابزار برای شعری که فایل صوتی منتسبی ندارد نیز اثر مشابهی دارد). سپس در پنجرهای که باز میشود با فشردن دکمهٔ «انتخاب فایل» فایل مورد نظر را (با پسوند mp3 یا wav) از روی کامپیوترتان انتخاب کنید. در صورت نیاز میتوانید شرح پیشفرض پیشنهادی را تغییر دهید. میتوانید برای یک شعر به هر تعدادی که لازم است فایل صوتی اضافه کنید اما فایل صوتیی که در ردیف اول قرار میگیرد به عنوان فایل اصلی مورد استفاده در محیط اصلی شناخته میشود و دکمهای نیز برای انتقال فایلهای دیگر به این جایگاه در نظر گرفته شده است.
توجه داشته باشید که امکان ضبط صدا (فعلاً و شاید تا همیشه) در گنجور رومیزی وجود ندارد و توصیه میکنم برای این کار از یک نرمافزار تخصصی استفاده کنید. پیشنهاد شخصی من نرمافزار بازمتن و رایگان Audacity است.
اگر تمایل دارید پخش صدا با مشخص شدن مصرع متناظر همگام باشد میتوانید دکمهٔ «همگامسازی» را بزنید و فایل را با شعر همگام کنید. روش کار به این صورت است که مثلاً اگر شعر از همان ابتدای فایل صوتی شروع میشود ابتدا دکمهٔ «مصرع بعد» و بعد دکمهٔ «پخش صدا» را بزنید. پس از خوانده شدن هر مصرع و قبل از شروع مصرع بعد، دکمهٔ «مصرع بعد» را بزنید. پس از پایان کار دکمهٔ «ذخیره» را بزنید تا شعر را با فایل صوتی «همگام» کرده باشید.
پس از طی مراحل فوق میتوانید با زدن دکمهٔ «خوانش» فایل صوتی را پخش کنید و همزمان مصرع متناظر هر قسمت را مشاهده کنید. امکان توقف موقت (pause) و ادامه از محل توقف از نوار ابزار و امکان توقف کامل (stop) از منوی «صداها» وجود دارد.
پشتیبانی از صوت در گنجور رومیزی در مراحل اولیه است و اگر دوباره فراغت، حوصله و عمری برای برنامهنویس آن حاصل شود ضمن پیشرفت امکانات همگامسازی و خوانش، قابلیتهایی جهت به اشتراکگذاری همگامسازیها اضافه خواهد شد. ضمناً مثل همیشه پیشنهادها و نظرات دوستان در پیشرفت کار مطمئناً مؤثر خواهد بود.
نصاب بهروزرسانی را با اندازهٔ حدود ۴۰۰ کیلوبایت از این نشانی میتوانید دریافت کنید.
بروزآوری مجموعهٔ اشعار استاد بهرام سالکی
مجموعهٔ اشعار استاد بهرام سالکی با افزودههای جدیدی بهنگام شده و در دسترس کاربران گنجور رومیزی و ساغر و دوستداران اشعار ایشان قرار گرفته است. مجموعهٔ تغییرات شامل بخشهای جدیدی در مثنوی گرگنامه و اشعار جدیدی در بخش اشعار نو و اشعار طنز است.
کاربران گنجور رومیزی و ساغر میتوانند مجموعهٔ جدید را با اندازهٔ حدود ۱۷۰ کیلوبایت از این نشانی دریافت و جایگزین مجموعهٔ قبلی کنند (گنجور رومیزی: منوی «مجموعهها»، فرمان «اضافه کردن مجموعهای اشعار …»، ساغر: منوی «ابزارها»، فرمان «اضافه کردن مجموعهٔ جدید …»).
کاربران گنجور اندروید نیز میتوانند با حذف مجمموعهٔ قبلی از منوی برنامه (حذف شاعر)، از طریق «دریافت مجموعهها» مجموعهٔ جدید را دریافت و نصب کنند.
کاربران نرمافزارهای کتابخوان الکترونیکی هم میتوانند مجموعهٔ مناسب را از این نشانی با اندازهٔ حدود ۱۴۰ کیلوبایت دریافت کنند (توضیحات بیشتر).
مجموعههای جدید برای گنجور رومیزی، اندروید و ساغر
به لطف همراه گرامی گنجور آقای ابوالفضل فتحی آزاد مجموعهٔ اشعار استاد شادروان فریدون مشیری که پیشتر توسط دوستان زیادی دسترسی به آن از طریق گنجور رومیزی و ساغر تقاضا شده بود در دسترس قرار گرفته است. پیشتر دوستان دیگری مجموعهای از اشعار این شاعر بزرگ معاصر را برای گنجور ارسال کرده بودند با این حال مجموعهٔ آماده شده توسط آقای فتحی کاملترین مجموعهٔ دریافتی است.
علاوه بر آن مجموعهای از اشعار ترانههای آقای سیاوش قمیشی نیز توسط آقای فتحی آزاد ارسال شده که آن نیز در دسترس قرار گرفته است.
در کنار این دو مجموعه، مجموعهٔ دیگری شامل گزیدهای از شاعر استاد شعر معاصر شادروان پژمان بختیاری توسط آقای اسحاق فروزنده برای گنجور رومیزی و ساغر آماده شده که این مجموعه نیز از مدتی پیش در دسترس قرار گرفته است.
علاقمندان میتوانند از پیوندهای متن نوشته یا دریافت مجموعهها در گنجور رومیزی و گنجور اندروید مجموعههای یاد شده را دریافت و نصب کنند.
داستان مشکلات گنجور در دو هفتهٔ اخیر
سایت گنجور از تاریخ جمعه ۲۹ شهریورماه ۹۲ از سوی شرکت ارائه دهندهٔ خدمات میزبانی آن به بهانهٔ عدم امکان خدماتدهی به مشتریان ایرانی -بدون اخطار قبلی- از دسترس خارج شد.
پس از آن تقریباً به مدت دو هفته گنجور در دسترس نبود. علت طولانی شدن این دوره آن بود که وجه آماده شده برای تمدید میزبانی وب گنجور -که عمدهٔ آن از طریق کمکهای مالی علاقمندان به گنجور تأمین شده بود- پیشتر طبق روال سالهای گذشته برای دوستی جهت پرداخت هزینهٔ ارزی تمدید میزبانی ارسال شده بود و در طول این دوره در دسترس نبود. از این جهت در صفحهٔ فیسبوک گنجور دلیل در دسترس قرار نگرفتن گنجور صریحاً معذورات مالی عنوان شد.
دوستان زیادی پس از اعلام این مسئله برای کمک به گنجور اعلام آمادگی کردند.
نهایتاً جناب آقای روزبه اَبَر (شرکت بانی هاست) به رایگان میزبانی گنجور را به عهده گرفتند و از چند روز قبل فرایند برگشت گنجور شروع شد.
گنجور در حال حاضر تقریباً به طور کامل (منهای ویکی گنجور) در دسترس قرار گرفته است. از آنجا که قطع خدماتدهی بدون اخطار قبلی صورت گرفته بود پشتیبانهای در دسترس به اندازهٔ کافی جدید نبودند و بخشی از اطلاعات از دست رفته است. از جمله حاشیههای سایت در طول دو ماه اخیر (از اواسط تیر ماه تا اواخر شهریور) و همینطور اطلاعات بازبینهای او.سی.آر در طول این دو ماه. غیر از ویکی گنجور اگر دوستان با لینک شکستهای در گنجور روبرو شدند لطفاً اطلاع بدهند تا تصحیح شود.
در هر شکل، بابت این واقعه از تمام همراهان گنجور عذرخواهی میکنم، از دوستانی که به هر شکل در طول این دوره همدل و همراه گنجور بودند تشکر میکنم و امیدوارم در آینده کمتر شبیه این اتفاق روی دهد.
گزیدهای از اشعار مصطفی مجیدی
به لطف و همت همراه گرامی گنجور، آقای کامران مشایخی، گزیدهای از اشعار آقای مصطفی مجیدی شاعر جوان معاصر -با اطلاع و کسب اجازه از ایشان- برای گنجور رومیزی و ساغر در دسترس قرار گرفته است.
با هم مقدمهٔ این مجموعه را مرور میکنیم:
مصطفی مجیدی در ۲۳ خرداد ۱۳۶۰ در شهرستان بابل به دنیا آمد. ذوق و علاقه به ادبیات خصوصا شعر او را به وادی شاعری کشاند. نخستین اشعار خویش را در سن ۱۲ سالگی سرود. اشعار او از سال ۱۳۸۰ به بعد در مجلات و فصلنامهها همچون: بخارا، عصر پنجشنبهها، گوهران و … به چاپ رسیدند. سال ۱۳۸۲ شروع فعالیتش در هنر مجسمهسازی بود. در پنجمین بینال مجسمهسازی تهران هنرمند برگزیده شد. از سال ۱۳۸۵ به عکاسی هنری روی آورد. او هماکنون عضو سایت فانوس (سایت عکاسان ایران) میباشد.
در جریان فاجعه سونامی در پروژهای از سوی شرکت اپل مجیدی به یاد این قربانیان عکس و شعری اهدا نمود، پروژهای که با حضور هنرمندان نامداری از سراسر جهان در ژاپن به نمایش گذاشته شد.
منتقدان و شاعران و فیلسوفانی در باب اشعار او نوشتهاند از آن جمله میتوان به آنی فینچ، جودیت باتلر، دیمیتریس لیاکوس، هدویگ گورسکی، فرناندو آرابال، دکتر سید حسین نصر، مصطفی ملکیان، بهاءالدین خرمشاهی، دکتر حورا یاوری، واراند و شماری دیگر اشاره کرد.
آثار آماده چاپ:
(۱) مزامیر فرشتگان به دو زبان فارسی و انگلیسی به ترجمه دکتر سعید سعید پور
(۲) اورفئوس: یک نمایشنامه
اشعار مجیدی به زبانهای اسپانیایی،آلمانی، ایتالیایی، عربی و ارمنی توسط مترجمان صاحب نام برگردانده شده است. …
کاربران گنجور رومیزی و ساغر میتوانند این مجموعه را از این نشانی با حجم ۶ کیلوبایت دریافت کنند. کاربران نرمافزارهای کتابخوان، نیز میتوانند این مجموعه را از این نشانی در قالب epub بااندازهٔ ۴۷ کیلوبایت دریافت و مطالعه نمایند. طبق معمول کاربران گنجور اندروید نیز از طریق دریافت مجموعهها به این مجموعه دسترسی دارند.
مجموعهای از اشعار صادق سرمد
به روایت جناب رسته:
صادق سرمد ( ۱۲۸۶-۱۳۳۹ شمسی)
سید صادق سرمد متخلص به سرمد، فرزند سید محمدعلی از شاعران نامدار معاصر ایران بوده است، ولی سیر روزگار چنان چرخیده که نسل جدید با او آشنا ندارد. اگر چند شعری از او، گاه و بی گاه، بر سر زبان ها هست، کسی اسم سراینده را نمی داند، ولی اگر هم بداند از چند و چون زندگی او آگاه نیست؛ و چنین است که ریشهها بریده می شوند و به توفان فراموشی سپرده میشوند.
صادق سرمد در سال ۱۲۸۶ در تهران، در خانواده ای فرهیخته زاده شد و پرورش یافت. پس از پایان تحصیلات ابتدایی و متوسطه تحصیلات خود را در رشتۀ ادبیات و حقوق به پایان رسانید و به کار وکالت دادگستری پرداخت. وی از اعضای مؤثر هیأت مدیرۀ کانون وکلای ایران بود و با تلاش وی و سید محمد رضا جلالی نایینی کانون وکلا استقلال یافت. وی همچنین دو دوره نمایندۀ مجلس شورای ملی بود.
در عنفوان جوانی نخستین شعرهای خود را در انجمن ادبی ایران که ریاست آن را شاعر معروف شاهزاده شیخالرئیس افسر به عهده داشت، در حضور جمع شاعران و بزرگانی چون: وحید دستگردی، شیخ الرئیس افسر، رشید یاسمی، عبرت نایینی، مایل تویسرکانی، میرزا رضا خان نایینی، عباس اقبال آشتیانی، سعید نفیسی، ملک الشعراء بهار، بدیع الزمان فروزانفر، ایرج میرزا، عشقی خواند و مورد تشویق قرار گرفت. وحید دستگردی و ملک الشعرا بهار، پیوسته از تشویق او فروگذاری نمی کردند، سرمد نیز همیشه خود را شاگرد آنها میدانست.
دغدغۀ دائمی سرمد نوآوری در سبگ شعر فارسی بود. درسال ۱۳۰۹ شعری خطاب به ملک الشعرا بهار سرود و از او در خواست کرد که پیشگام شود و سبکی نو، مطابق ضرورت های زمان، به میان بیاندازند. بهار در سال ۱۳۱۱ ، بعد از آزادی از زندان رضاشاه، شعر سرمد را پاسخ گفته است. چند بندی از آن شعر را به دست آوردم و در این مجموعه گنجاندم، امیدوارم دوستانی که به دیوان سرمد دسترسی دارند آن شعر را کامل بکنند .
سرمد شاعری توانا در بدیههسرایی بود. مثلاٌ مثنوی کعبۀ دل ها با مطلع: «بوی عشق آید ز خاک قونیه / مرحبا بر خاک پاک قونیه» را فیالبداهه انشا کرده و دیگری نوشته است.
وی در بیشتر انجمن های ادبی تهران شرکت می کرد و ریاست بعضی از آنها از قبیل انجمن ادبی ایران و پاکستان ، انجمن ادبی ایران و ترکیه را بر عهده داشت.
سرمد زندگی مطبوعاتی هم داشت. در شهریور ۱۳۲۰ با دریافت امتیاز روزنامۀ صدای ایران سرمد وارد زندگی مطبوعاتی-سیاسی شد. نگاه او به قدرت بر خلاف جریان های رایج زمان بود. وی در شعرهایش در عین آزادگی، فکر می کرد می تواند تأثیرگذار بر محمدرضاشاه گردد، به همین خاطر به شاعر دربار معروف شده بود. او را به عنوان شاعر ملی هم تبلیغ می کردند. در شغل وکالت هم مشاور حقوقی دربار محمدرضا شاه گردید، همچنین مشاور حقوقی آستان قدس رضوی شد. با وجود آن که مخالف سیاسی احزاب چپ بود ولی بعد از ۲۸ مرداد که افسران حزب توده محاکمه شدند شعر معروف خود را خطاب به شاه سرود: «شهریارا بگو دگر نکشند / … این جگرگوشگان پدر دارند / … این پدرکشتگان پسر دارند/ … فاسد ار کشتنی بود برگوی / که چرا دزد سیم و زر نکشند؟» . ولی کار از این کارها گذشته بود و «دزد بدتر از خائن» بیگانهپرست جا محکم کرده بود و گوشش به این حرف ها بدهکار نبود و بعد از آن ماجرا شاعر به اصطلاح ملی ( یعنی دربار) جزو مغضوبان درگاه و دربار شد و چند سال بعد هم در رنج و بیماری در گذشت.
سرمد در فروردین ۱۳۳۹ خورشیدی به علت بیماری سرطان ، جهت معالجه به لندن رفت و در آنجا تحت عمل جراحی قرار گرفت و مدت کوتاهی پس از بازگشت به ایران در تیر ماه ۱۳۳۹ در تهران در گذشت.
گفته شده است که بیش از ده هزار بیت شعر دارد، آثاری که از سرمد به جا مانده است اشعاری است که در مجلات آن زمان چاپ شده است به علاوۀ کتاب های زیر:
درای کاروان – ۱۳۲۹
نغمۀ کمال – ۱۳۳۴ – ناشر ابوالقاسم تفضلی ( همان کسی که شعر کعبۀ دل ها را کتابت کرد)
سرو و سرمد – ۱۳۴۱ – ناشر ابن سینا، که بعد از مرگ او چاپ گردیده است.
دیوان اشعار صادق سرمد – ۱۳۴۷، ( گفته شده است که دیوان سرمد توسط همسر او تدوین و چاپ شده است و باز هم گفته شده است خالی از اشکال نیست و احتیاج به تصحیح انتقادی دارد).
نگارندهٔ این سطور اشعار پراکندهای از شاعر را ( حدود سی و چند شعر، کمی بیش از ۷۰۰ بیت ) از لابه لای مجلات قدیمی و هم چنین از وبگاه ها گرد آوری کرده است و به دقت آن ها هم اعتمادی ندارم. امیدوارم که دیگران در این راه گام بگذارند و آن را تکمیل و تصحیح کنند.
مجلات قدیمی اشعاری را دارند که خالی از اعتبار نیست ولی وبگاهها هر کدام به دلیلی اشعار خاصی را گنجاندهاند، مثلا سه تا شعر را در بارۀ زن در وبگاههای فمینیستها گیر آوردم، چند تا از شعرها را در وبگاههای عزاداری گیر آوردم. چند تا شعر را در وبگاههای نوستالژیک و دلتنگی گیر آوردم، یک شعر را در وبگاه های ناسیونالیستها گیر آوردم.
این مجموعه را جناب رسته حدود سه ماه پیش برای گنجور ارسال کردهاند. ذکر این نکته ضروری است که جهت جلوگیری از تداخل شناسههای مجموعهها، مجموعههای دریافتی عموماً نیاز به یک بازبینی و تغییر شناسهها و بعضاً رفع مشکلات فنی دارد. این مسئله باعث میشود که با توجه به مشغولیتهای ادارهکنندهٔ گنجور انتشار مجموعهها بعضا با تأخیر طولانی مواجه شود که از این بابت عذرخواهی میکنم.
نسخهٔ مخصوص ساغر و گنجور رومیزی از این نشانی و نسخهٔ epub از این نشانی با اندازهٔ حدود ۷۷ کیلوبایت قابل دریافت است. مجموعه از طریق قابلیت دریافت مجموعهها در گنجور اندرویید و گنجور رومیزی نیز در دسترس است.