بایگانی ماهیانه: شهریور ۱۳۹۸

بلبل‌زبان: ربات ناظم

با پیشرفت فناوریهای مرتبط با هوش ماشینی کم کم پای این فناوریها به کاربردهای مرتبط با زبان و ادبیات نیز باز شده است و هم‌اکنون شاهد ظهور رباتهای شاعر هستیم: رباتهایی که بعضاً می‌توانند درصد قابل توجهی از مخاطبین انسانی را متقاعد کنند که سروده‌هایشان کار یک انسان بوده است!

به همت آقای افشین خاشعی، کار جالبی برای زبان فارسی انجام شده است که می‌تواند با تکمیل و پیشنهاد جملات و جایگزینی کلمات کلام موزون تولید کند. خروجی این تلاش جالب رباتی به نام بلبل‌زبان است که با پیشنهاد کلمات می‌تواند شما را در سرودن شعر (با تعریف کلام موزون) کمک کند. این فرایند با تغذیهٔ موتور نرم‌افزاری ربات با اشعار حکیم توس انجام شده است و به همین دلیل مهارت تخصصی این ربات سرودن شعر به سبک شاهنامهٔ فردوسی است.

اگر جملات موزونی در ذهن دارید که نمی‌توانید آنها را تکمیل کنید کافی است آنها را به بلبل‌زبان بسپارید.

بلبل‌زبان

رسائل نثر شیخ سعدی

به همت همراه گرامی گنجور آقای امیرحسین شقاقی یکی از کاستی‌های بزرگ کلیات سعدی در گنجور جبران شده است و رسائل نثر شیخ (بر اساس تصحیح فروغی) در دسترس قرار گرفته است.

رسائل نثر شیخ سعدی

رسائل نثر، مجالس پنجگانه و مقدمهٔ بیستون بر غزلیات شیخ علاوه بر سایت گنجور، از طریق دریافت مجموعه‌ها در گنجور رومیزی و اینک دریای سخن و همینطور ساغر قابل دریافت است. نسخهٔ epub نیز به‌روزرسانی شده است.

دریافت به‌رورسانی سعدی در دریای سخن
مجالس پنجگانه در دریای سخن

دریای سخن – دریای شعر فارسی برای اندروید

دریافت دریای سخن از کافه بازار

همراهان ادبیات فارسی در عصر دیجیتال آقای جواد احشامیان -که در قالب وب‌سایت و برند هم‌صدا فعالیت می‌کنند- را می‌شناسند: معلم ادبیات فارسی و برنامه‌نویس خودساخته‌ای که پیش از این با تولید نرم‌افزارها و وب‌سایتهای مرتبط با ادبیات فارسی (به شکل رایگان و بی‌چشمداشت) منشأ خدمات فراوانی به فرهنگ و ادبیات ایران‌زمین بوده‌اند (نرم‌افزار دیوان حافظ شیرازی، نرم‌افزار اندرویدی شاهنامه فردوسی و قافیه‌یاب برخط هم‌صدا از آن جمله‌اند).

جواد احشامیان

این فرهیختهٔ بزرگوار، هدیهٔ ارزشمند دیگری را به رایگان و به شکل بازمتن تقدیم دوستداران ادبیات کرده‌اند: نرم‌افزار اندرویدی «دریای سخن» با امکانات متعدد و از آن جمله سازگاری بالا با خروجی‌های سایت گنجور شامل مجموعه‌ها و خوانشها که نوید یک جایگزین مطمئن و کامل را برای گنجور اندروید می‌دهد.

قابلیتهای فعلی برنامه به نقل از پایگاه وب هم‌صدا به شرح زیرند:

  • دارای 66 مجموعه شعر از 15 شاعر بزرگ به صورت پیشفرض
    فهرست شاعران پیش‌فرض دریای سخن
  • قابلیت دریافت و نصب خودکار صدها مجموعه شعر جدید از مخزن آنلاین نرم‌افزار به صورت رایگان
    دریافت مجموعه‌ها در دریای سخن
    خوانش اشعار در دریای سخن
  • امکان حذف مجموعه اشعار موردنظر
  • دارای جستجوگر پیشرفته: امکان جستجوی کلمه در تمام اشعار و یا یک اشعار یک شاعر خاص
    جستجوگر دریای سخن
  • امکان ارسال کلمه جهت جستجو در دریای سخن از محیط نرم افزارهای دیگر از طریق اشتراک‌گذاری
    امکانات مخصوص شعر دریای سخن
  • رابط کاربری زیبا، آسان و به روز
  • قابلیت برگزیدن اشعار دلخواه و دارای لیست گزیده‌ها
  • امکان خوانش (فایل صوتی) اشعار برخی از شاعران مانند حافظ و سعدی
    خوانش اشعار در دریای سخن
  • تفأل زدن در اشعار شاعران دلخواه
  • دسترسی به آخرین شعری که خوانده‌اید
  • جا به جایی آسان بین اشعار با کشیدن انگشت لمس به چپ یا راست
  • امکان کپی کردن متن شعر به صورت کامل یا قسمت انتخاب شعر آن
  • امکان اشتراک‌گذاری متن شعر مورد نظر برای دوستان و آشنایان
  • امکان درج امضا در انتهای اشعاری که به اشتراک می‌گذارید
  • دارای تنظیماتی نظیر شماره‌گذاری لیست شاعران، شماره‌گذاری مصراعهای شعر، تغییر زبان، تغییر اندازه متن، تغییر محدوده تفأل و افزودن امضا
  • قابلیت تماس با ما
  • دارای راهنما
  • کاملاً رایگان و کد باز

برای کسب اطلاعات بیشتر مورد دریای سخن به این صفحه، برای دریافت از گوگل‌پلی به این نشانی، برای دریافت از کافه‌بازار به این نشانی و برای دریافت از مایکت به این نشانی مراجعه کنید.

مجموعهٔ شعر «این زندگی پیامکی را دریاب» از داوود ملک‌زاده

داوود ملک‌زاده

داوود ملک‌زاده متولد ۲۹ مهر ۱۳۶۱ آستاراست. دوران ابتدایی را در مدرسه‌ی ظهیرنیا(۷۲-۱۳۶۷)، راه‌نمایی را در توحید و دوره‌ی متوسطه را در دبیرستان‌های آستارا سپری کرد. دیپلم ریاضی گرفت اما ادامه‌ی تحصیلاتش را در ادبیات دنبال کرد. علاوه بر شعر و شاعری، عمده‌ی فعالیت او روزنامه‌نگاری و تدریس بوده‌است. کار جدی مطبوعاتی‌ وی با انتشار ترلان در سال ۸۱ آغاز شد و بعد از آن در «بلم» (دانش‌گاه پیام نور) و «پیک آستارا» (خط آخر) و ویژه‌ی ادب و هنر «سیزده» تکمیل شد. وی از مهر ماه ۱۳۹۵ مدیرمسئول و سردبیر دوهفته‌نامه‌ی «آستارای فردا» می‌باشد. داوود ملک‌زاده هم‌پای شعرنو، در حوزه‌ی شعر کلاسیک هم فعالیت داشته و دارد، و تاکنون دو مجموعه رباعی‌ هم منتشر کرده است. مجموعه‌ی شعر «تهران برای شعر شدن شهر کوچکی‌ست» او به چاپ سوم رسید و در جشنواره‌ی شعر قیصر، نامزد دریافت بهترین کتاب سال شد.

مجموعهٔ شعر «این زندگی پیامکی را دریاب» آقای داوود ملک‌زاده که به همت آقای جواد احشامیان و با کسب اجازه از شاعر برای گنجور رومیزی آماده شده است، از طریق «دریافت مجموعه‌ها» در گنجور رومیزی و اندروید و از طریق «مخزن مجموعه‌ها» در ساغر قابل دریافت است. علاوه بر آن نسخهٔ epub نیز در کتابخانهٔ گنجور در دسترس قرار دارد.

مخزن مجموعه‌های ساغر

دیوان صامت بروجردی

به کمک همراه گرامی گنجور آقای سید صادق هاشمی و همزمان با ایام محرم، دیوان صامت بروجردی شاعر و نوحه‌سرای عهد قاجار، مشتمل بر بیش از ۹٬۰۰۰ بیت شعر در گنجور در دسترس قرار گرفته است:

دیوان صامت بروجردی در گنجور

علاوه بر آن، حجم قابل توجهی از دیوان صامت به شیوهٔ ماشینی (با استفاده از امکانات پایگاه سرود) وزنیابی شده و حروف قافیهٔ اشعار نیز مشخص شده است. به این ترتیب (با استفاده از قابلیت شعرهای مشابه) امکان یافتن اشعاری که صامت به آنها نظر داشته و آنها را تضمین کرده و جواب گفته فراهم شده است.

شعرهای مشابه

جدای از ارزش فرهنگی و مذهبی آن، دیوان صامت دارای نمونه‌هایی است که می‌تواند برای دوستان علاقمند به صنایع ادبی و زبانی جالب باشد. از آن جمله می‌توان به وجود انواع جدیدتر قالبهای شعری مثل بحر طویل، همینطور وجود اشعاری که به لحاظ کاربرد آنها در نوحه‌خوانی از قاعدهٔ تعهد به یک وزن یکتا یا قاعدهٔ تساوی ارکان پیروی نمی‌کنند (به عنوان نمونهٔ عدم تعهد به وزن یکتا: برخی از مصاریع این نوحهٔ معروف به وزن «مستفعلن فع لن مستفعلن فع لن» و برخی به وزن «مستفعلن مستفعلن مستفعلن فع لن» هستند)، و وجود اشعار ذوقافیتین در دیوان او اشاره کرد.

نوحهٔ معروف صامت

آثار صامت بروجردی به روال سایر مجموعه‌های جدید از طریق گنجور رومیزی، گنجور اندروید و ساغر و همینطور کتابخانهٔ گنجور قابل دریافت است.