بایگانی ماهیانه: مهر ۱۳۹۱

کشف المحجوب هجویری

به همت آقای محمودرضا رجایی -که پیشتر حدیقهٔ سنایی هم به لطف ایشان به گنجور اضافه شده بود– کتاب «کشف‌المحجوب هجویری» که از آثار منثور قرون آغازین ادبیات فارسی است و به آداب صوفیه می‌پردازد و معروف است به این که عطار در تذکرة‌الاولیا به آن نظر داشته در گنجور در دسترس قرار گرفت (اینجا).

کاربران گنجور رومیزی و ساغر می‌توانند مجموعهٔ متناظر را از این نشانی (با اندازهٔ حدود ۵۵۰ کیلوبایت) دریافت و به مجموعه‌های خود اضافه کنند.

حدیقهٔ سنایی

سرور گرامی آقای محمودرضا رجایی چند مجموعه شعر برای گنجور آماده و ارسال کرده‌اند که کتاب «حدیقة الحقیقه و شریعة الطریقه» سنایی غزنوی از جملهٔ آنهاست. کاربران گنجور رومیزی و ساغر مجموعهٔ اشعار سنایی -که این کتاب جدید به آن ضمیمه شده- را از این نشانی (حدود ۱.۷ مگابایت) می‌توانند دریافت کنند.

به عنوان نکتهٔ جانبی بد نیست این مسأله را عنوان کنم که طی یک سال اخیر به دلیل مشغله و محدودیتهایی که برای اداره کنندهٔ گنجور پیش آمده، متأسفانه تعداد زیادی از ایمیلهای همراهان گنجور (همانند گزارش ایرادهای سایت و برنامه و بعضاً مجموعه‌های ارسالی و ارائهٔ پیشنهادهای همکاری) به درستی پاسخ داده نشده‌اند (آقای رجایی -بدون این که خودشان به این مسأله اشاره کنند- از جملهٔ همین دوستان هستند)، از این بابت از دوستان عذرخواهی می‌کنم و امیدوارم در آینده بهتر بتوانم از عهدهٔ پاسخگویی به درخواستهای دوستان و در دسترس گذاشتن نتایج کارهایشان از طریق گنجور برآیم.

پوستر سخنسرایان پارسی‌گو: هدیهٔ آقای نعیم اکرامی به کاربران گنجور

دوست گرامی، آقای نعیم اکرامی مدتها پیش طرح پوستری را برای گنجور ارسال کرده بودند که شامل فهرست شاعران گنجور (رومیزی) و شمه‌ای از زندگینامه‌های آنهاست. از آنجا که اندازهٔ فایل ارسالی -که به منظور چاپ با بهترین کیفیت تهیه شده- بزرگ بود، امکان میزبانی آن در سایت وجود نداشت. در هر حال، به جهت آن که کار ارزندهٔ ایشان احتمالاً مورد توجه دوستان زیادی قرار می‌گیرد و دوستان زیادی دوست دارند پوستری از شاعران پارسی‌گو در خانه یا محل کار داشته باشند، بریده‌هایی از آن را در فیس‌بوک گنجور و در این نشانی در دسترس گذاشتیم.

پوستر سخنسرایان پارسی‌گو

علاوه بر آن، دوستانی که علاقمند باشند می‌توانند پوستر را با اندازهٔ نیم‌سایز و در قالب JPEG با اندازهٔ ۲۷۵۶ در ۲۵۴۴ پیکسل (۲۵ در ۴۵ سانتیمتر با دقت ۲۰۰ نقطه بر اینچ) از این نشانی (اندازهٔ فایل حدود ۴.۶ مگابایت) و با اندازهٔ اصلی -ولی در قالب JPEG- با اندازهٔ ۵۵۱۲ در ۷۰۸۷ پیکسل (۷۰ در ۹۰ سانتیمتر با دقت ۲۰۰ نقطه بر اینچ) از این نشانی (اندازهٔ فایل حدود ۱۵ مگابایت) دریافت کنند.

در ادامه بریده‌هایی از همین پوستر را می‌توانید مشاهده کنید.

پوستر سخنسرایان پارسی‌گو، طرحی از آقای نعیم اکرامی

اوحدی
نیما یوشیج

گنجور اندروید ویرایش ۰.۶

با تشکر از همهٔ دوستانی که نسخهٔ ابتدایی را دریافت و آزمایش کردند، در فرصتی که پیش آمد، تعدادی از ایرادات نسخهٔ قبلی را رفع کردم و قابلیتهای جدیدی به آن اضافه کردم.

ایراد حفظ نابجای محل اسکرولبار در این ویرایش رفع شده است. یک منوی اولیه اضافه شده که با دکمهٔ منوی اندروید کار می‌کند و بعضی دکمه‌های نوار عنوان ویرایش قبلی به این منو منتقل شده‌اند. دکمه‌های شعر بعدی و قبلی حذف شده‌اند و جای آنها می‌توانید با حرکات لمسی (gesture) افقی چپ به راست و راست به چپ بین عناوین به طور کلی‌تر (علاوه بر شعرها، در بخشها و شاعران هم) جابجا شوید. قابلیت برجسته‌سازی (جستجو در صفحهٔ جاری) هم اضافه شده که در فهرستهای عناوین اشعار می‌تواند مفید باشد.

برجسته‌سازی در گنجور اندروید
منوی گنجور اندروید
پنجرهٔ معرفی گنجور اندروید

ویرایش ۰.۶ گنجور اندروید را با حجم کمتر از ۱۲۰ کیلوبایت از اینجا می‌توانید دریافت کنید.

نسخهٔ ابتدایی گنجور اندروید

نسخهٔ ابتدایی گنجور اندروید، جهت بررسی ایرادات احتمالی و دریافت نظرات و پیشنهادهای دوستان در این نشانی در دسترس قرار گرفته است (جهت راه‌اندازی اولیه باید ادامهٔ نوشته را مطالعه کنید). بعد از رفع اشکالات احتمالی اولیه، نسخهٔ پایدار آن از طریق بازارهای اندروید (به شکل رایگان) در دسترس قرار خواهد گرفت. این برنامه همانند گنجور رومیزی و ساغر بازمتن خواهد بود.

در برنامه‌نویسی اولیهٔ این برنامه از تبلت گلکسی سامسونگ (نسخهٔ ۸.۹ اینچی مدل GT-P7300 با اندروید ۳.۲) استفاده شده و تصاویر ذیل روی این دستگاه تهیه شده است.

تذکر: دستگاه اندرویدی شما باید امکان نمایش پیوستهٔ متون فارسی را داشته باشد، فکر می‌کنم دستگاههای با اندروید بالاتر از ۳ مستقل از مدل دستگاه چنین امکانی دارند، گو این که عموم دستگاههایی که برای توزیع در بازار ایران تولید شده‌اند حتی با اندرویدهای قدیمی‌تر حائز امکان نمایش صحیح متون فارسی هستند.

اولین اجرا: در اولین اجرای برنامه -پس از نصب- با چنین صفحه‌ای مواجه خواهید شد:

فایل پایگاه داده‌ها در مسیر تعیین شده وجود ندارد

مشکل احتمالی در اولین اجرا : اندازهٔ بزرگ قلم، اگر اندازهٔ فونت متون روی دستگاه شما زیادی بزرگ است در نوار ِ عنوان برنامه روی دکمهٔ پیکربندی کلیک کنید:

دکمهٔ پیکربندی روی نوار عنوان

می‌توانید از چهار اندازهٔ پیش‌فرض یکی را فعال کنید:

انتخاب اندازهٔ قلم

منتظر پیشنهادهای شما روی اندازهٔ پیش‌فرض قلم هستم، البته توجه فرمایید که در نگارش پایدار، کلیک بر روی دکمهٔ یاد شده باعث نمایش پنجرهٔ متفاوتی خواهد شد. در اینجا لازم است به سهم خودم از دوستانی که قلم Iranian Sans را طراحی و به شکل آزاد منتشر کرده‌اند تشکر کنم، قلم پیش‌فرض استفاده شده همین فونت است.

گام بعدی : کپی فایل پایگاه داده‌ها فایل پایگاه داده‌های گنجور رومیزی یا ساغر را روی دستگاه خود کپی کنید (نام این فایل ganjoor.s3db است). در ساغر، محل این فایل را می‌توانید از طریق پنجرهٔ «تنظیمات» پیدا کنید:

مسیر پایگاه داده‌ها در پنجرهٔ تنظیمات ساغر

در گنجور رومیزی ویرایش ۲.۵۳ نیز نشانی این فایل از طریق پنجرهٔ «پیکربندی» نمایش داده می‌شود و شما می‌توانید با کلیک بر روی دکمهٔ «مرور» پوشهٔ مسیر فایل را باز کنید.

مسیر پایگاه داده‌ها در پنجرهٔ پیکربندی گنجور رومیزی

تذکر: اگر از ویرایشهای قدیمی گنجور رومیزی استفاده می‌کنید (مثلاً پیش از ۲.۲)، حتماً قبل از کپی فایل، آخرین نصاب به‌روزسانی برنامه را دریافت و نصب کرده، برنامه را یک بار اجرا کنید تا تغییرات پایگاه داده‌ها روی فایل اعمال شود. گنجور اندروید با فایلهایِ خیلی قدیمی ِ پایگاه داده‌های گنجور رومیزی مشکل خواهد داشت.

اگر به هر دلیلی نخواستید ساغر یا گنجور رومیزی را برای دسترسی به فایل پایگاه داده‌های مورد نیاز نصب کنید می‌توانید این فایل را از اینجا دریافت کنید.

پس از کپی فایل، مسیر فایل را روی دستگاه خودتان در کادر متنی «مسیر فعلی» وارد کرده، دکمهٔ «ذخیره و تلاش مجدد» را بزنید.

بعدنوشت: از آنجا که حدس می‌زدم با تنظیم مسیر فایل مشکل جدی خواهیم داشت در نسخهٔ اولیه دکمه‌ای با عنوان «جستجوی خودکار» اضافه کردم که کلیک روی آن باعث می‌شود خود برنامه مسیر فایل را تنظیم کند. دو سه پاراگراف بعدی را «فقط جهت اطلاع» بخوانید.

تذکر: مسیر احتمالی فایل در دستگاه با مسیری که از طریق کامپیوتر مشاهده می‌کنید متفاوت است. برای نمونه من در دستگاه مورد استفاده، روی کامپیوتر، فایل را در این مسیر کپی کرده‌ام:

Computer:GT-P7300:Tablet:Android:data:ganjoordb

اما برنامهٔ مرورگر ِ فایل ِ خود ِ دستگاه آن را در این مسیر به من نشان می‌دهد:

/Root/Android/data/ganjoordb

اما من باید نشانی آن را در برنامه به این شکل وارد کنم (در وارد کردن مسیر اسلَش ِ (/) قبل از اسم فایل پایگاه داده‌ها را وارد نکنید):

/mnt/sdcard/Android/data/ganjoordb

با توجه به مثالی که زده شده، سعی کنید مسألهٔ مسیر فایل را برای خودتان حل کنید!

در صورتی که همه چیز به خوبی پیش رفته باشد، کلیک بر روی دکمهٔ «ذخیره و تلاش مجدد» باید باعث نمایش فهرست شاعران شود:

فهرست شاعران

با کلیک بر روی نام هر شاعر، همانند گنجور رومیزی، مختصری از زندگینامه و فهرست آثار او را مشاهده می‌کنید و می‌توانید آثار او را مطالعه کنید.

آثار حافظ در گنجور اندروید

اشعار مصرّع به شکل وسط‌چین نمایش داده می‌شوند، با کلیک بر روی سلسله‌مراتبِ بخشها روی نوار عنوان می‌توانید در آثار شاعر حرکت کنید و با دکمه‌های «بعدی» و «قبلی» روی نوار عنوان می‌توانید شعرهای بعدی یا قبلی شعر در بخش جاری را مشاهده کنید. دکمهٔ «برگشت»ِ اندروید همانند دکمهٔ «برگشت» گنجور رومیزی یا دکمهٔ «خنثی‌سازی» ساغر عمل می‌کند. اگر عنوانی برای برگشت وجود نداشته باشد از برنامه خارج خواهید شد. امکان خروج همیشه از طریق دکمهٔ «خروج» روی نوار عنوان وجود دارد. در اجرای مجدد، برنامه آخرین صفحه‌ای را که در هنگام خروج داشتید مشاهده می‌کردید به شما نشان می‌دهد.

راهنمای سریع استفاده از گنجور اندروید

پرسش: روی دستگاههای با صفحهٔ نمایش کوچک، نوار عنوان را چطور مشاهده می‌کنید؟ آیا قابل استفاده است، مخصوصاً زمانی که شعرهایی در بخشهای داخلی‌تر آثار شاعر مشاهده می‌کنید؟

امکان نمایش متون نثر، خطوط شعر اشعار نیمایی و آزاد و نمایش متفاوت مصرعهای بندهای اشعار ترکیبی نیز در این برنامه وجود دارد. در ادامه تصاویر دیگری از اجرای برنامه را مشاهده می‌کنید:

گنجور اندروید: بخشی از مثنوی
گنجور اندروید: شعری از شاملو
گنجور اندروید: حکایتی از گلستان
گنجور اندروید: شعر چندبندی
گنجور اندروید: فهرست رباعیات خیام

امکانات جستجو و برجسته‌سازی، نشانه‌گذاری، شماره‌گذاری ابیات، فال و دریافت مجموعه‌های جدید از اینترنت در این نسخه هنوز وجود ندارند و اگر فرصت فراهم شود به مرور پس از رفع ایرادات گزارش شده در نسخه‌های پایدار برنامه اضافه خواهند شد.

در پایان، از شرکت پردازش موازی سامان و شخص آقای مقصودی مدیر عامل شرکت، به دلیل در اختیار گذاشتن دستگاه مورد استفاده جهت برنامه‌نویسی اولیه تشکر می‌کنم.

دوستان! لطفاً تصاویر اجرای برنامه روی گوشیهایتان را روی صفحهٔ فیس‌بوک گنجور به نشانی www.facebook.com/ganjoor به اشتراک بگذارید.

افزوده‌های جدید و بهنگامسازی مجموعهٔ اشعار استاد بهرام سالکی

قابل توجه علاقمندان استاد بهرام سالکی آن که مجموعهٔ بهنگامسازی شده -به همراه افزوده‌های جدید- اشعار ایشان (قابل استفاده در گنجور رومیزی و ساغر) از طریق این نشانی جهت دریافت در دسترس قرار گرفته است. ضمناً ویرایش ۲.۵۳ نگارش سبک گنجور رومیزی فقط شامل آثار ایشان است و دوستانی که با دریافت نصاب کامل گنجور رومیزی مشکل دارند و علاقه دارند آثار ایشان را مطالعه کنند می‌توانند آن را از این نشانی دریافت و از این نگارش استفاده کنند (توجه فرمایید که در ویرایشهای آیندهٔ نگارش سبک ممکن است آثار شاعران دیگری گنجانده شود).

گنجور رومیزی ویرایش ۲.۵۳

خرده ویرایش ۲.۵۳ گنجور رومیزی -علاوه بر رفع ایرادات کوچک- دو امکان جدید دارد. اولی امکان «حذف شاعر» از طریق منوی «مجموعه‌ها» در پنجرهٔ اصلی است:

فرمان حذف شاعر در منوی مجموعه‌های گنجور رومیزی

البته این فرمان قبلاً از طریق پنجرهٔ «ویرایشگر گنجور» در دسترس قرار داشت، با این حال دوستان زیادی سراغ آن را می‌گرفتند که با انتقال آن به پنجرهٔ اصلی احتمالاً پیدا کردن آن آسان‌تر می‌شود.

امکان دیگر، امکان مشاهدهٔ مسیر پایگاه داده‌های برنامه از طریق پنجرهٔ «پیکربندی» است:

مسیر پایگاه داده‌ها در پنجرهٔ پیکربندی گنجور رومیزی

البته جهت تغییر این مسیر، هنوز باید فرایندی که در این نوشته شرح داده شده دنبال شود، اما پیدا کردن فایل پایگاه داده‌ها با این روش آسان‌تر خواهد بود.

نصاب به‌روزرسان را با اندازهٔ حدود ۲۴۰ کیلوبایت از این نشانی (جهت استفادهٔ دوستانی که یک نسخه از گنجور رومیزی را نصب دارند)، نصاب نگارش سبک را با اندازهٔ حدود یک مگابایت از این نشانی (توضیح دربارهٔ این نگارش را اینجا بخوانید، ضمناً تک شاعر گنجانده شده در این ویرایش از نگارش سبک آثار استاد بهرام سالکی است تا دوستداران آثار ایشان راحت‌تر بتوانند به اشعار ایشان دست پیدا کنند) و نصاب کامل را با اندازهٔ حدود ۲۳ مگابایت از این نشانی می‌توانید دریافت کنید. دوستانی که با دریافت فایلها مشکل دارند نظری به این نوشته بیندازند.