از روز آخر اردیبهشتماه دامنهٔ اصلی سایت گنجور در ایران فیلتر شده است. توضیحات بیشتری در اینجا آمده است.
بایگانی ماهیانه: خرداد ۱۳۹۰
گزارش میاندورهای روند بازبینی خروجیهای OCR دیوان ملکالشعرای بهار
حدود چهار ماه از آغاز بازبینی خروجیهای OCR دیوان ملکالشعرای بهار میگذرد. همچنان که پیشتر اشاره شده بود در این گام ۴۵۷۵۹ تصویر بریده و OCR شده از دیوان ملکالشعرای بهار (که در حال حاضر تنها حدود ۱۰۰۰ بیت از اشعارش در گنجور در دسترس است) برای بازبینی در دسترس قرار گرفته است.
تا به حال و پس از گذشت نزدیک به چهار ماه، ۷۱۳۰۲ مورد بازبینی روی این تصاویر صورت گرفته که سهم ۲۰۴۰۱ تکه (حدود ۴۵ درصد) از تصاویر کمتر از دو بار، سهم ۲۳۳۹۳ تکه (۵۱ درصد) دقیقاً دو بار و سهم ۱۹۶۵ مورد (۴ درصد) سه بار و بیشتر بازبینی بوده است. پایان بازبینی زمانیست که اکثریت تصاویر حداقل سه بار بازبینی شده باشند و با روند کنونی به نظر میرسد تا آن زمان سه یا چهار ماه دیگر فاصله داشته باشیم.
تعداد ۴۵۶۱ آی.پی مجزا برای بازبینها به ثبت رسیده است. تصاویر زیر نشانگر آمار ثبت شده برای بازدیدها از سیستم بازبینی توسط سیستم آمارگیری گوگل است:
از دوستانی که با این شیوه دقایقی از وقت روزانهشان را به ادبیات فارسی اهدا میکنند بار دیگر به سهم خودم تشکر میکنم.
نگارش سبک گنجور رومیزی و ویرایش ۲.۵۱
در خردهویرایش ۲.۵۱ گنجور رومیزی چند اشکال -از جمله یکی از ایرادات گزارش شده توسط دوستان– رفع شده است. علاوه بر آن به پیشنهاد یکی از دوستان دو دکمه برای انتخاب آسان در گام دوم «دریافت مجموعهها» اضافه شد.
نصاب بهروزرسانی این ویرایش را از این نشانی دریافت کنید.
با بهرهبرداری 😉 از ابزار «دریافت مجموعهها» امکان انتشار نگارش سبک گنجور رومیزی هم به وجود آمده است که میتواند کاربردهای خاص خودش را داشته باشد. این نگارش فقط از لحاظ حجم دادهها با نگارش کامل متفاوت است -کل دادههای موجود در آن بیست و چند بیت است- و کاربران میتوانند با استفاده از ابزار دریافت مجموعهها، مجموعههای مورد نظر خودشان را به آن اضافه کنند. دوستان علاقمند میتوانند نصاب این نگارش را با حجم کمتر یک مگابایت از اینجا دریافت کنند. مجموعهٔ بیست و چند بیتی موجود در این نگارش از بخش مضامین گمشده در وبلاگ استاد محمدرضا ترکی و همینطور گروه فیسبوک شاهبیت انتخاب شده و برای دوستانی که مجموعهٔ کامل گنجور رومیزی را دارند به طور جداگانه از این نشانی قابل دریافت است.
گنجور رومیزی ویرایش ۲.۵
در ویرایش ۲.۵ گنجور رومیزی امکان دریافت مجموعهها تکمیل شده و برای استفادهٔ آسان؛ در قالب یک دکمه (ی قابل حذف از طریق پیکربندی) در دسترس قرار گرفته است.
کلیک بر روی این دکمه، ابزاری را در اختیار میگذارد که به کمک آن میتوان به شکل گام به گام مجموعههای اشعار را دریافت کرد.
سه نشانی پیشفرض، سه فهرست از مجموعهها را در اختیار میگذارند که عبارتند از «مجموعههای تازه»، آثار «شاعران سایت گنجور» و «شاعران اختصاصی برنامه» (اگر از طریق ویرایشگر برنامه آثار بعضی از شاعران را پاک کرده باشید یا از ابتدا نسخهای با دادههای محدود دریافت کرده باشید این دو مجموعهٔ اخیر به کارتان خواهند آمد). همچنان که در ادامه شرح داده میشود امکان آن که نشانیهای دیگری توسط کاربر به این نشانیهای پیشفرض افزوده شوند وجود دارد.
دکمهای با نشان چرخدنده در کنار دکمهٔ انصراف، تنظیمات مختصری را برای فرایند دریافت مجموعهها در اختیار میگذارد. برنامه به طور پیشفرض، فایلهای دریافت شده را پس از پردازش پاک میکند؛ ممکن است بخواهید این رفتار را تغییر دهید و فایلهای دریافتی را برای اضافه کردن دستی (از طریق منوی «مجموعهها») نگه دارید. پنجرهٔ «تنظیمات دریافت مجموعهها» امکان تغییر این عملکرد و همینطور تغییر نشانی پیشفرض مسیر دریافت فایلهای دریافتی را در اختیارتان میگذارد.
با کلیک بر روی دکمهٔ «ادامه»، فهرست مجموعهها دریافت میشود و میتوانید عنوانهای مورد نظر خود را انتخاب کنید تا در مرحلهٔ بعد دریافت آنها آغاز شود و نهایتاً در گام پایانی شاهد پردازش و افزوده شدن آنها به برنامه باشید.
ابزار «ویرایشگر فهرست مجموعهها» (که از طریق پنجرهٔ تنظیمات دریافت مجموعهها و همچنین منوی دکمهٔ ابزارها در ویرایشگر در دسترس قرار میگیرد) امکان تولید فایلهای XML قابل استفاده به عنوان نشانی فهرست مجموعهها را در اختیار کاربران علاقمند میگذارد تا در صورت تمایل از طریق سایتهای دیگر یا شبکههای اینترانت بتوانند مجموعههای مورد نظر خود را مستقلاً منتشر کنند.
گنجور رومیزی از نمایش تصاویر شاعران پشتیبانی نمیکند اما ابزار ویرایشگر فهرست مجموعهها امکان گنجاندن نشانی تصاویر در فایل XML خروجی و همینطور گنجاندن تصاویر متناظر در فایلهای فشردهٔ مجموعههای خروجی را دارد که میتواند برای کاربران ساغر و شاید نسخههای آتی گنجور رومیزی مفید باشد.
علاوه بر ابزار شرح داده شده، در ویرایش جدید چند اشکال کوچک رفع شده (که مهمترین آنها تصحیح نمایش فهرست نشانههاست در حالتی که شعرهای نشانهگذاری شده دیگر در پایگاه دادهها وجود ندارند) و یکی دو قابلیت جزئی دیگر نیز اضافه شده است.
نصاب بهروزرسانی ویرایش ۲.۵ را از این نشانی دریافت کنید.
گزیدهٔ اشعار ترکی شاه اسماعیل صفوی
شاه اسماعیل صفوی از جمله شاهان شاعر محسوب میشود که به زبانهای ترکی و فارسی اشعاری از او به جا مانده است. تخلص شعری او «ختایی» بوده است.
آقای کامران مشایخی -که پیشتر گزیدهٔ اشعار ترکی شهریار را برای گنجور رومیزی آماده کرده بودند– گزیدهای از اشعار ترکی این شاه شاعر را فراهم کردهاند که از این نشانی قابل دریافت است.
کاربران نسخهٔ جدید ساغر میتوانند پس از خارج کردن فایل دریافتی از حالت فشرده، آن را با انتخاب پس از اجرای فرمان «اضافه کردن مجموعهٔ جدید …» از منوی «ابزارها» به برنامهٔ خود اضافه کنند. در گنجور رومیزی گزینهٔ متناظر از منوی «مجموعهها» در دسترس قرار دارد.
ویرایش جدید نرمافزار ساغر
ویرایش ۰٫۸٫۱۳ ساغر (نرمافزار بازمتن، رایگان و چندسکویهٔ مرور اشعار فارسی)، از اواخر هفتهٔ گذشته در سایت آن در دسترس قرار گرفته است.
رابط کاربری و نصاب فارسی و نمایش چندستونه (و قابل بدلخواهسازی فهرست شعرا) از مهترین تغییرات ظاهری و جستجوی بهتر (امکان نادیده گرفتن حرکات در جستجو)، امکان اضافه کردن مجموعههای جدید شعر و همچنین حذف شعرا و تعداد زیادی رفع اشکال و بهبود از تغییرات مهم داخلی این ویرایش هستند. راهنمای مختصر اما مفیدی نیز به همراه این ویرایش ارائه شده که میتواند راهگشا باشد.
اطلاعات بیشتر دربارهٔ این ویرایش از ساغر و فهرست کامل تغییرات آن را از زبان برنامهنویس خوب آن آقای سید رضی علویزاده در این نوشته بخوانید.
به آقای علویزاده بابت کار تحسینبرانگیزشان دستمریزاد میگویم.