بایگانی ماهیانه: آذر ۱۳۸۸

وزنهای عروضی به تفکیک دیوانهای شاعران

پیشتر یکی از دوستان پیشنهاد داده بود آماری از اوزان اشعار گنجور به تفکیک دیوان تهیه کنیم. امروز این آمار را استخراج کردم. از طریق صفحهٔ اوزان دیوانهای شاعران گنجور می‌توانید فهرست شاعران را به ترتیب نزولی تعداد ابیات اشعارشان در گنجور مشاهده کنید. با کلیک بر روی نام هر شاعر می‌توانید صفحهٔ اوزان دیوان آن شاعر را ببینید (نمونه: اوزان دیوان خاقانی) و با کلیک بر روی هر وزن در فهرست اوزان دیوان آن شاعر، همهٔ شعرهای با وزن انتخاب شدهٔ آن شاعر را به صورت صفحه‌بندی شده در اختیار خواهید داشت (نمونه از حافظ). از این امکان می‌توانید برای پیدا کردن مواردی که در وزنیابی آنها اشتباه کرده‌ام استفاده کنید و آنها را گزارش کنید تا تصحیح شوند.

طریق التحقیق سنایی

مثنوی طریق التحقیق منسوب به سنایی (و همچنین به احمد بن حسن محمد نخجوانی) با استفاده از نسخهٔ چاپی و به طریق OCR به گنجور اضافه شد.

طریق التحقیق سنایی

راجع به منبع این صفحه را ببینید. از طریق همان صفحه می‌توانید نسخهٔ PDF اسکن شده (با لایهٔ پنهان متن فارسی) را که توسط نرم‌افزار OCR تولید شده ببینید. منبع اولیه با دقت ۳۰۰ نقطه بر اینچ و به صورت دوسطحی (سیاه و سفید) اسکن شده و نتایج OCR در یک بازبینی یک یا دوساعته به صورت چشمی بازبینی و علاوه بر تصحیح اشکالات واضح، ارجاعات به پاورقی و اضافات دیگر آن حذف شده است.

اشارات حافظ به سلمان ساوجی

سلانه سلانه کار وزن‌یابی دیوان سلمان ساوجی را تمام کردم. در قسمتهایی از مثنوی «جمشید و خورشید» غزلها و قطعه‌هایی ناهموزن با بخشهای دیگر نقل شده که وزن ابیات آغازین را برایشان در نظر گرفتم تا روزی که با بازنگری بخش‌بندی این منظومه این قبیل مشکلات حل شود.

همانند کاری را که پیشتر برای یافتن اشارات مستقیم حافظ به سعدی کرده بودم (اینجا را ببینید) برای یافتن اشارات مستقیم حافظ به اشعار سلمان ساوجی هم انجام دادم که نتیجهٔ آن در این صفحه در دسترس قرار گرفته است.

با توجه به حاشیه‌های دوستان و مرور سطحی خودم، تعداد غلطهای تایپی اشعار سلمان در گنجور زیاد است. تعدادی از غلطهای گزارش شده تصحیح شده‌اند و باقی موارد نیز به مرور تصحیح خواهند شد.