طی چند ماه اخیر همگی دیدهایم که هوش مصنوعی چه بر سر گنجور آورده است. پایین شعرهای گنجور پر شده از خلاصهها و برگردانهای به زبان سادهٔ تولید شده توسط هوش مصنوعی. ادعا شده که این تفسیرها برای بعضی مخاطبان مفید است اما در میان آنها مواردی هست که بسیار غلط و خندهدار و مسخره است.

عدهای معلومالحال به واسطهٔ آن که به این وسیله اسباب تفریح جدیدی برایشان فراهم شده خشنود و خوشحالند یا دیدن درک ماشین از اشعار برایشان جالب و بامزه است اما توجه ندارند که این گنجور آفتزده چه ضربهای به فرهنگ و ادب فارسی میزند. توجه ندارند که اگر حتی از هر ده تای این تفسیرها یکیشان غلط و بیربط باشد کافی است تا مخاطبان ساده و کمهوش و حواسی را -که نمیتوانند از روی برچسب هوش مصنوعی متوجه بشوند که احتمال بسیار زیادی وجود دارد که این تفسیرها درست نباشند- به خطا بکشاند و نسل بعدی، شعرها را اشتباهی بفهمند و مسیر درک پیشینهٔ فرهنگی ایران تغییر کند. طبق تخمین دغدغهمندان فرهنگ و ادب ایرانزمین -علیرغم ادعاهایی که دربارهٔ متوسط رشکبرانگیز هوش ایرانیان میشود- این دسته از مخاطبان در اکثریت مطلقند و اقلیت عاقل و هوشمند میبایست هر چه زودتر برای نجات آنها کاری بکند. دستهای از دغدغهمندان هم هستند که دغدغهٔ اینچنینی ندارند اما دیدن آن متنهای با زمینهٔ زرد کاهی آزارشان میدهد و نمیتوانند آنها را نبینند.

متأسفانه جوانک ناشی و خیرهسری که گنجور را میگرداند، گوش شنوایی برای فریادهای «واگنجورا»ی دغدغهمندان و دلواپسان ندارد و این خلاصهها و برگردانها را پاک نمیکند.
چه باید کرد؟ چه میتوان کرد؟
متأسفانه در حال حاضر و تا اطلاع ثانوی -آن روزی که دسترسی فیزیکی دغدغهمندان به عامل این عمل شنیع فراهم شود- تنها یک راه وجود دارد: آنها را ویرایش کنید! در گنجور نامنویسی کنید و هر جا خلاصه یا برگردان غلطی دیدید آن را ویرایش کنید. حتی میتوانید برگردانهای درست را هم ویرایش کنید و تنها عبارت «هوش مصنوعی» را از ابتدای متن آنها حذف کنید تا هم نشان دهید که یک بازبین انسانی آنها را دیده و تأیید کرده است و هم در فازهای بعدی برگردان خودکار توسط هوش مصنوعی در گنجور به سبب این که برچسب هوش مصنوعی ندارند متنشان جایگزین نشود. خبر رسیده که عدهای از کاربران گنجور حتی پیش از اضافه شدن برداشتهای هوش مصنوعی به این کار مشغول بودهاند و انبوهی از خلاصهها و برگردانهای ساده و مفید را به آن اضافه کردهاند و بعد از آن هم انبوهی از این دست تفسیرها را بهبود داده و ویرایش کردهاند.

متأسفانه این راهحل به زیبایی و سادگی راه حل «نابود باد هر آنچه که من نمیپسندم!» نیست. غیر از آن پاسخگوی دغدغهٔ آن دسته از ادبدوستانی هم نیست که اعتقاد دارند اصولاً شعر نباید معنی شود ( احتمالاً تا مخاطب به فراخور حس و حال و دانش خودش برداشت شخصی از آن داشته باشد). اما چه میشود کرد؟!
پینوشت: جهت آن که بیش از این باعث سوء تفاهم و نگرانی دوستان عزیزمان نشویم لازم است عنوان شود که این متن به زعم نویسندهاش زبانی طنزآمیز دارد -هر چند بیشتر یک عقدهگشایی پر از نیش و کنایه و بیمزه است- اما هدفی غیر از این هم دارد و آن یادآوری امکانات ویرایشی گنجور و سوق دادن کاربران به استفاده از آن است. گنجور هم یک گرداننده بیشتر ندارد و این نیست که کسی باشد که حرف کس دیگری را گوش نکند (صفتهایی که در متن برای گردانندهٔ گنجور به کار رفته وامگرفته از ادبیات منتقدان است وگر نه ایشان دست کم دیگر جوان محسوب نمیشوند). متنهای هوش مصنوعی هم عامدانه در گنجور قرار گرفتهاند و هیچ هک یا دستکاری خارج از اختیاری صورت نگرفته است. از دوستانی که برایشان سوء تفاهم ایجاد کردیم عذرخواهی میکنیم.
هرچند به مذاق من هم خوش نیامد نخست، ولی راهات را درست میدانم. کمک به توسعهی هوش مصنوعی فارسی زبان هم هست. ویرایش میکنیم. پاسخ خواهیم گرفت. تا کنون هم پاسخ گرفتهایم. برو پشتتم حمید جان
هوش مصنوعی که دسترسی این را نداشته که خودسر این کار را بکند
ولی این درخواست از جامعه مسن اهل شعر هوشمندانه بود،🤣
این که هوش مصنوعی توضیحاتی را افزوده است که صحیح نیست موافقم و کسی که به گنجور مراجعه می کند اگر اطلاعات کمی داشته باشد گمان می برد که معنی درست همین است.
اما این که زحمات جناب آقای محمدی و خدمتی که به ادبیات فارسی نموده است؛ نادیده گرفته شود و با القابی ناپسند مورد شماتت قرار بگیرد نه اخلاقی است نه شایسته
بی مزد بود و منت هر خدمتی که کردم
یا رب مباد کس را مخدوم بی عنایت
تاثیرات منفی هوش مصنوعی بر ادبیات و زبان فارسی انکار ناپذیر است بطوریکه موضوع فراتر از تفسیر و معنی اشعار حتی خوانش ابیات و وضوح اشتباهات و بی معنی بودن عبارات هوش مصنوعی است. این روند مراجعه به AI در سالها دهه های آینده شاید موجب واژه گزینی و وازه سازی در زبان فارسی توسط هوش مصنوعی گردد و اساس این زبان را تهدید کند
یادمان باشد هوش مصنوعی در واقع یک ماشین است و حداقل در زمان کنونی ما خالی از هر احساس و درک است و بواقع آن قابلیت و مهارت و درک مفهومی در تفسیر و برداشت از اشعار را نخواهد داشت و قدر مسلم متن های تولیدی هوش مصنوعی قابل اعتماد و اطمینان نخواهد بود
این موضوع در سایر رشته های علوم انسانی نیز کم و بیش مشهود است و لزوما هیجان دیدن واکنش ها و تعاملات AI با خودمان، نشاگر صحت محتویات تولیدی آن نخواهد بود.
متاسفانه در همین تلگرام کانال هایی وجود دارد که حتی یک محقق و استاد دانشگاه ایرانی محتویات مندرج در کانال خود را با دستیاریAI تهیه و درج میکند که مسلما این تولیدات یک تقسیم بندی خیلی کلی و بدون دقت و موشکافی و ذکر نکات دقیق بحث خواهد بود و صرفا دسترسی آسان و بدون زحمت به این محتوی ها و سرعت در انتشار انها خوش آیند این افراد خواهد شد جای تاسف است این دسترسی و تولیدات سریع چقدر باعث تنبلی دانشجویان در تهیه پروژه ها و مقالات دانشجویی و حتی پایان نامه شده است
بنابر این به منظور پاسداشت زبان و ادبیات فارسی لازم است از استفاده و ارجاع به محتویات AI خوداری کنیم
و فقط به نظرات و دیدگاه های اساتید و کتب منتشر شده و مقالات مندرج در نشریات معتبر مراجعه کنیم
جناب محمدی عزیز
به نظرم مشکل در شکل نمایش توضیحات است که بین محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی و متنهای نوشته شده توسط کاربران تفاوتی نشان نمیدهد و همه را در آن کادر زرد درخشان و چشمگیر نشان میدهد. پیشنهاد میکنم سیاساس سایت را جوری تغییر دهید كه متنهای هوش مصنوعی در کادری با زردی کمرنگ و با رنگ قلم خاکستری نشان داده شود و فقط متنهایی که توسط کاربران نوشته یا ویرایش شده و دیگر عبارت هوش مصنوعی اولشان نوشته نیست در همان کادر زرد فعلی نشان داده شود.
کلا البته من با فرانتاند گنجور مشکل دارم مثلاً همین کادرهای زردرنگ به نظرم خیلی زیادی توجه را جلب میکند و اگر کمرنگتر شود خیلی بهتر است.
این جوانک ناشی و خیرهسر مدیر یا مالک گنجور است؟
“متأسفانه جوانک ناشی و خیرهسری که گنجور را میگرداند، گوش شنوایی برای فریادهای «واگنجورا»ی دغدغهمندان و دلواپسان ندارد و این خلاصهها و برگردانها را پاک نمیکند.”
آقای گنجور!
همانگونه که صعودی و نمایی بالا رفتید، با مغز به زمین خواهید خورد اگر به سلیقهی مخاطبینت احترام نگذاری.
حالا مسخره کن.
از ما گفتن.
دو فردا دیگر که دیدی سایتی به نام “پنجور” خدمات شما را با اصالت لازم برای یک مجموعه فرهنگی ارایه داد و بازدید شما فروریخت به سمت او، بدان که تاوان چنین روزی را میدهی.
این مشکل من هم در غزل ۴۳۴ حافظ بود این چه وضعیتیه آخه
.
# صوفی پیاله پیما حافظ قرابه پرهیز
ای کوتهآستینان تا کی دراز دستی؟
هوش مصنوعی: صوفی، که پیاله حاوی شراب را مینوشد، باید از پرهیز بکشد. ای کسانی که آستینهای کوتاهی دارید، تا کی میخواهید به دستان بلند دیگران دل ببندید
یک پیشنهاد: مدل Gemini 2.0 Flash با مدل فعلی انجام گرفته تفاوت چشمگیری دارد. همینطور API آن رایگان است!
شاید بد نباید امکانی فراهم آوردید که ابیات نه چندان دقیق توسط کاربران با مدلهای بهتر انجام گیرید و نتیجه توسط آنها مورد ارزیابی قرار گیرد.
یا حتی کل ابیات مجدد مورد بررسی شود.
در هر صورت مدل فعلی فاجعه است!
با درود و سپاس از زحمات گردانندگان سایت گنجور
هوش مصنوعی در شرح بسیاری ابیات شعر فارسی همیشه عاجز خواهد ماند. هوش مصنوعی باید با صنایع ادبی، ریشه شناسی واژهها و تاریخ زمان سرایش با توجه به شرایط اجتماعی زمان شاعر و پیش از او ، عرفان، و……تسلط کامل داشته باشد. گمان نمی کنم برای هوش مصنوعی به زبان فارسی چنین امکاناتی فراهم باشد. بنا بر این شرح درستی به دست نخواهد داد همانگونه که مشاهده و تجربه می کنیم سابت گنجور با اضافه کردن هوش مصنوعی کودن به شدت ذهن را خسته و از خود بیزار می کند. لطفا آن را حذف کنید.بگذارید ذهن خوانندگان خلاق و جستجوگر بمانند تا اطلاعات غلط در آن بریزید و حذف و جایگزین کردن داده های اشتباه در ذهن همیشه وقت و انرژی بیشتری می برد و اطلاعات اولیه همیشه ته ذهن می مانند.
درود.
استفاده از تکنولوژی خوب است اگر بهرهوری درست داشته باشد اینهمه ضایعه کی و کجا جبران خواهد شد، به رشد و توسعه ادبیات سرزمینمان کمک کنیم. خراب کردن اجزای فرهنگ به سرعت اتفاق میافتد اما برای ساختنش عمرها باید!
درود.
جای هوش مصنوعی میشه قسمتی بزارید که کاربرها خودشون اشعار رو تفسیر کنن و مردم همه رو مقایسه کنند مقل همان بحث خوانش .چون هوش مصنوعی هیچوقت نمیتواند جایگزین معانی عمیق شعرا فارسی و عرفا شود.یک فارسی زبان به صورت عادی شاید نتونه شعر فارسی حافظ رو که عرفانی هستش رو به خوبی درک کنه چه برسه هوش مصنوعی.
می و ساقی و پیر مغان از زبان عرفا یک تفسیر داره برای هوش مصنوعی یک تفسیر دیگه
سوال اینه که اصلاً ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای تفسیر چنان ادبیات سنگین و پیچیدهای چیه؟!
کلا این سیستم رو بردارید. مثل سابق دوستان میان تفاسیر رو کامنت میکنن و بحث و تبادل نظر شکل میگیره. هر وقت هم مدلی عرضه شده که تمام چند و چون ادبیات غنی فارسی رو بلد شد، ازش استفاده کنید. اصلا فکرش رو کردید که تا وقتی این مدل توسط کاربران ذره ذره ادبیات رو یاد بگیره، چند نفر گمراه میشن و چه اشعاری با تفسیر اشتباه در فضای مجازی پخش میشه؟
موافق
بله من هم با حرف شما موافقم
آقا این عکسا یذره ترسناکن ها
خیلی جالبه !یه نفر بهش اشاره کرد…
سلام بنده یک فرد خارج از تخصص ادبیات هستم، حتی در دبیرستان علوم انسانی نخواندم، اما همواره به شعر خواندن علاقه فراوان داشتم، با این حال همیشه یک مشکل بزرگ وجود داشت، معنی اشعار را خوب متوجه نمیشدم. البته با مطالعات پراکنده شخصی خیلی وضعیتم از عموم در این مورد بهتر هست، ولی کماکان همیشه حسرت میخوردم که چرا جایی در سطح web نیست که معانی و توضیحات و تفسیرهای اشعار را برای همه منتشر کند و حتی ته دلم کمی ناس.زا میگفتم 🙂 که پس این همه متخصص این حوزه چرا این امکان را برای دیگران روی سطح اینترنت فراهم نکردهاند؟ حتی گاهی در قسمت نظرات گنجور میگشتم تا معنی یک بیت را پیدا کنم و موفق نمیشدم. و خلاصه این موضوع برایم تبدیل به یک آرزوی سوزناک شده بود!
تا اینکه یک روز به یکی از chatbot های هوش مصنوعی مراجعه کردم و یک معنی شعر از او خواستم و حیرت زده شدم که چقدر خوب معنی کرد! شعری که حتی از شاعران امروزی بود و مطمئنم هنوز جایی تفسیری بر آن نوشته نشده، اما به بهترین نحو ممکن هوش مصنوعی توانست از اطلاعات عظیمی که دارد تحلیل بسیار خوبی ارائه بدهد. از آن روز مدتی همینطور با آن همراه بودم و لذت میبردم تا اینکه یک روز هم گنجور را باز کردم و دیدم هوش مصنوعی به گنجور هم اضافه شده و معانی مختصر گذاشته و چقدر این کار خوب بود! شاید باور نکنید آن روز یکی از شیرینترین روزهای زندگی من بود و به همه اعضای خانوادهام این ویژگی را با شوق نشان دادم. البته آنها به اندازه من علاقه به شعر ندارند و زیاد تحویل نگرفتند ؛) ولی به هر حال، از آن روز تا الان (که مدت زیادی البته نمیگذرد) بارها و بارها از این ویژگی استفاده کرده ام و بسیار بسیار قدردان شما هستم. البته بله، بنده هم مشکلات در معنی دیدهام، ولی هوش مصنوعی صرفا یک ابزار است و این خود من هستم که باید بتوانم آن ۸۰ درصد سود را ببرم و آن ۲۰ درصد را تشخیص داده و حل کنم. در مجموع کار شما بیست بود، حالا بیست و دو شد 🙂 سلامت باشید و سپاس.
سپاس از حمایت و دلگرمی جنابعالی، تصویر این متن در تلگرام گنجور در این نوشته همرسانی شد.
کامنت قبلی را در پاسخ (حمیدرضا در ۶ فروردین ۶:۱۵) نوشتهام اما در زیر پاسخ ایشان درج نشدهاست.
پس فقط نظرات موافق و به شدت مورد تایید همرسانی میشه. ولی نظرات مخالف منطقی که همراه با ادب هم هست مهم نیستن؟ دوس عزیز! جناب محندی! امروزه هر انسانی با یک کلیک به هوش مصنوعی دسترسی دارد و نیازی نیست تفسیراتِ عمدتا اشتباه و ناکافی هوش مصنوعی بدون فاصله بعد از متن شعر در سایت گنجور قرار گیرد. آخر برادر من، مگر ما دشمن شما هستیم که بخواهیم کورکورانه لحث کنیم و دشمنی بورزیم؟ ما همه تکنولوژی و پیشرفت را دوست داریم. چرا قبول نمیکنید که از نظر مخاطب خاص ادبیات این توضیحات مخرب است؟ گمراه کننده است. و در اکثر مواقع ناکافیست. شعر را مثله میکند. چرا نظر دلسوزانهی دوستان را با تبختر و تفرعن نگاه میکنید و رد میکنید؟
منم با جناب مجتبی موافقم. میتونیم هم از دانش خودمون هم از تفسیر دوستان در بخش نظرات و در مواقعی از معنی هوش مصنوعی استفاده کنیم. خودم به شخصه روزهایی به کارم آمد.
همینکه چنین بستر کاملی چون گنجور برای شعر و ادب پارسی غنی و تکرار نشدنی در این عصر با این حجم از مردم غافل و ناآگاه مملکت نسبت به فرهنگ و هنر خودشون… فراهم آمده، خدا رو شکر میکنم و خیلی ممنون سازنده گنجور هستم. همیشه بماند پایدار
بااحترام به شما و نظرتون و دیدگاهتون مطلبی را که دیدم جای دارد من هم عرض کنم
اینکه هرکسی اون تفسیر یا معنی که بخواهد برایش بیشتر معلوم شود را پیدا می کند حالا از طریق برنامه ای هوشمند یا ازشخصی اما اگر هوش مصنوعی را بر دارید معنی ها بهتر ملموس می شوند
من از حدود چند ماهی هست که این گنجور بودم با اومدن هوش مصنوعی من به شخصه تفکر خاصی انجام نمیدهم اما قبل از اون با درایت تر به یک بیت یا کلمه دقت می کردم و برایم
جالبت تر بود
در کل از بابت این سایت ارزشمندتون تشکرمی کنم
من هرروز در این سایت فعال هستم چون واقعا برای من خیلی مهم هست که اشعار بزرگان را همه در این سایت وجود دارد
باز هم تشکر می کنم و لطفا هوش مصنوعی را اگر می شه جوری قرار بدید که ماهم تفکر بیشتری روی اشعار داشته باشیم
در مورد هوش مصنوعی و گنجور:
۱. بیشک و بدون کوچکترین تردیدی گنجور، بازدید خود را به مرور زمان از دست خواهد داد مهمترین دلیلش این است که هوش مصنوعی و بیمزگی و غلط بودن نوشتههایش خستهکننده است. دقیقا مثل یک ماشین فتوکپی عمل کرده است. ماشین فتوکپی هرگز کار هنری نمیتواند انجام دهد. امروز اینطور است تا صدهزار سال دیگر نیز همینطور خواهد بود.
۲. هوش مصنوعی بر اساس خواسته و اولویت دادن اهداف صاحبان و دارندگان خود، معنی اشعار را ارائه میدهد. سرمایهگذاریهای کلان بر روی هوش مصنوعی برای اهداف بسیار کلان اقتصادی صورت میگیرد. حالا شاید کسی بپرسد شعر چه ربطی به اقتصاد دارد؟ فهمیدن این ارتباط چیز سختی نیست، اگر بدانید که هوش مصنوعی «فرهنگ» را به سمت خاصی در سیاست، فرهنگ و … و بر اساس مرکزیت خواستههای صاحبان خود، سوق دهد. کافیاست کمی دقت کنید خواهید دید که بسیاری از اشتباهات هوش مصنوعی در ترجمه و خلاصه اشعار اتفاقی نیست بلکه بهاین دلیل چنین اتفاقی رخ داده که مسیر و هدف مشخصی را دنبال میکند بر اساس الگوریتمی که بهآن داده شده است.
هوش مصنوعی آنقدر هم چیز وحشتناکی نیست فقط در یک صورت: «هرچیزیرا که نمیپسندید، رد کنید» اما در مورد گنجور اتفاق بدی که افتاده این است که گنجور چیزی را ا رد نکرده است و واکنش صددرصد انفعالی با هوش مصنوعی داشته است و فتوکپیهای بیمعنی، و بیمزه و غلط هوشمصنوعی را چنان در فضای این وبسایت پخش کرده است که اشعار در میان انبوه این خزعبلات گم شدهاند و مراجعه کنندگان با دیدن اینها جز سردرد چیزی نخواهند یافت؛ بنابراین سقوط گنجور در آینده حتمی است شک نکنید!
شما یک رستوران سنتی هستید اگر بخواهید در رقابت با یک فستفود زنجیرهای، منوی خود را عوض کرده و فستفود بفروشید، سقوط و نابودی شما حتمی است اما اگر شخصیت و هویت خود را که «ارائه غذای سنتی» است، حفظ کنید هرگز مجبور به بستن رستوران خود نخواهید شد!!
فراموش نکنید گرانترین و ارزشمندترین کتاب جهان (یا حداقل یکی از باارزشترینها) کتاب هنری «شاهنامه بایسنقری» است. فتوکپی شاهنامه بایسنقری یک ریال نمیارزد!!!
«گنجور پر از فتوکپی» یک ریال نمیارزد!!
موفق باشید.
احسنت. با شما موافقم. مگر در مورد از دست دادن مخاطب. اگر من هم مثل شما نسبت به از دست رفتن مخاطبان گنجور مطمئن بودم ذرهای ناراحتی به خود راه نمیدادم. اتفاقاً به نظر من گنجور با این حرکت مخاطبان خاص و خبرهی ادبیات را از دست میدهد اما عامه ی مردم میمانند و با توضیحات چرت و پرت هوش مصنوعی حال میکنند و فضای ادبیات در عامهی مردم از این هم بدتر خواهد شد. و گنجور تبدیل به یکی از اصلیترین عاملان اشاعهی سطحینگری به ادبیات در جامعه خواهد شد. من ماندهام حیران که این چه اصرار عجیبیست که مدیر محترم گنجور به حفظ هوش مصنوعی دارد. گاهی فکر میکنم شاید برایش سود مالیئی چیزی دارد که حاضر نیست نظر مخالفانی که از دوستداران راستین گنجور هستند را بپذیرد. ایشان دیکتاتوری را در این مورد از حد گذراندهاند. باید از افراد خبره و خاص نظرسنجی میکردند. در این مورد حتا نظرسنجی عمومی هم خطرناک است چون عامهی مردم جوگیرانه خوشحالند.
ممنون ازاطلاع رسانی قطعا برای ما فرهنگ و ادب فارسی جایگاه بالایی دارد
و برای حفظ جایگاه فرهنگ و ادب فارسی و جلو گیری از پیش آمدن سوء برداشت ها می کوشیم
من بیشتر نگران هوش طبیعی ام تا هوش مصنوعی!
همچنین آرزو میکنم عقل مصنوعی هم اختراع میشد تا بهکمک بیاید
هوش مصنوعی که از اسماش پیداست! مصنوعی است! اما هوش طبیعی را بخوانید در کامنتهای زیر پستها، چه این سایت چه در رسانههای دیگر!
فحش میدهد! بجز خودش هیچکس را قبول ندارد، از خواندن و نوشتن عاجز است! نه شعر معنی میتواند بکند نه میتواند بی غلط املایی و انشایی، جمله بنویسد، (فحش اما خوب میدهد)، عقل ندارد، سواد ندارد، دنبال جادو جمبل و انرژی و پول یامفت است، دنبال دعا و رمل و اسطرلاب است، متعصب است… کاش عقل مصنوعی هم اختراع میشد!
دوست عزیز، مسئلهی هوش مصنوعی در سایت گنجور جای احساسی نوشتن و شعار دادن و قشنگ حرف زدن نیست. الان با این متن چه کمکی به بحث شد؟ اتفاقا اکثریت مخالفان هوش مصنوعی در سایت گنجور، کسانی هستند که خیلی خیلی خوب از پس شرح ابیات بر میآیند و همین درک و سواد است که نگرانشان کرده. متن شما هم همان رفتار بیادبها را دارد اما با کلامی مودب. نه سودی داشت نه دردی دوا کرد نه راهکاری داشت. من هم با بیادبی در این مقوله مخالفم. چون مسئلهی مهمیست. اما با رفتار شما بیشتر مخالفم. یک کشف ادبی بین هوش مصنوعی و عقل مصنوعی پیدا کردهاید و خوشحال خوشحال کامنتی نوشتهاید که به هیچ کاری نمیآید و خود را عقل سلیم دانسته و دیگران را ناآگاه شمردهاید.
به جای این نگرش سانتیمانتال ببینید مخالفان چه میگویند.
حرف این است که مخاطب عام ادبیات با این همه توضیح اشتباه هم گمراه میشود هم توقعش از ادبیات در حد همین ارجیف هوش مصنوعی پایین میآید.
شعر ترجمه با ادبیات ما چه کرد؟ نوعی از شعر سادهی بدون زیبایی شکل داد.
هوش مصنوعی هم با این روند گنجور، همین کار را خواهد کرد.
پس ما چه فحش بدهیم چه ندهیم نگران ادبیاتیم، نه مثل شما که با یک کامنت خوشکل ذوقمرگ بشویم.
خیلی خوب گفتید جناب
نه. اولا که جوانک فلان و بهمانی وجود ندارد و هرچه هست نویسنده مطلب فوق همان گرداننده است که با نوشتن این متن خواسته هم گناه جفنگیات هوش مصنوعی را به گردن نگیرد و هم با پا پیش کشیده خوانندگان را به کار تصحیح اغلاط هوش مصنوعی بکشاند. در ثانی اگر جوانکی وجود داشت که دسترسی فیزیکی شما را مسدود میکرد پس این متن را چه کس در صفحه اول گنجور نشانده با آن عکس مسخره اش
بهعنوان مثال برای فهم آنکه هوش مصنوعی بر اساس فلسفه و هدف خاصی حرکت میکند و اشتباهات آن، اتفاقی نیست به معنی این بیت از فردوسی که در وبسایت گنجور، آمده دقت کنید:
چنین داد پاسخ که من کام خویش
به خاک افگنم، برکشم نام خویش
هوش مصنوعی: او پاسخ داد که من برای رسیدن به خواستهام، نام خود را به خطر میاندازم و از یاد میبرم.
منظور شعر فردوسی: او پاسخ داد که من خواسته و هوا و هوس خود را زیر پا میگذارم، تا نام خود را بلند گردانم (و نیکنام بمانم)
خب فهم این تفاوت بزرگ در معنی، برای کسانیکه بفهمند نباید سخت باشد؛ این دو معنی کاملا ضد هم هستند.
هوش مصنوعی در اینجا فلسفه (دروغ، کژی، ناراستی) یا (رسیدن به هدف با هر وسیلهای) را ارائه کرده است.
در حالیکه اصل کلام فردوسی و نبرد پهلوانان و خلاصه شاهنامه نبرد و مبارزه برای «راستی و درستکرداری» است. چون فردوسی معتقد است با چیره شدن دیوهای دروغ و ناراستی در جامعه، تاریکی و جهل و غم و خفت و خواری همهجا را فرا میگیرد.
حالا اگر شما برای این غلطها «بهبه و چهچه» میکنید بهخود شما مربوط است و آینده شما!!!
مهم این است که در کدام سو قرار میگیرید در سوی راستی و درستی یا دروغ و کژی!
گنجور نیز اگر در سوی ناراستی و کژی و منافع زودگذر قرار بگیرد در زبالهدان تاریخ انداخته خواهد شد؛ من اینچنین فکر نمیکنم و آرزوی پیروزی و موفقیت برای مدیر شایسته این وبسایت دارم.
با خلاقیت میتوان از هوش مصنوعی بهتر استفاده کرد ««« اما اجازه قضاوت را نباید به هوش مصنوعی داد »»»
در مورد وبسایت گنجور، هوش مصنوعی را در این وبسایت میتوان محدودتر کرد. مثلا بخش «خلاصه متن» را کلا از هوش مصنوعی گرفت و حذف کرد. یا هوش مصنوعی را فقط برای گذاشتن توضیح نام اماکن و اشخاص با تکیه بر منابع معتبر مانند لغتنامه دهخدا و … محدود کرد (یا شرح لغات دشوار) و از این قبیل ایدهها تا اشتباهاتی که مثلا درباره این بیت فردوسی پیش آمده ـ که متاسفانه در مورد همه شاعران بسیار رخ داده ـ تکرار نشود.
راستی آور که شوی رستگار
راستی از تو ظفر از کردگار
گر سخن راست بود جمله دُر
تلخ بود تلخ که الحقُ مُر
چون بهسخن، راستی آری بهجای
ناصر گفتار تو باشد خدای
طبع نظامی و دلش راستند
کارش ازین راستی آراستند
«مخزنالاسرار نظامی»
موفق باشید
سایت گنجور
با سلام
سایت گنجور همانگونه که از نام آن استنباط می شود یگانه گنجینه اشعار فارسی است . ادبیات فارسی و از جمله شعر فارسی در طول تاریخ تحت تاثیر ساختار مختلف سرایندگان شعر قراگرفته و معنا و مفهوم سروده ها بستگی به توانمندی شاعر و حکیمان دستور زبان فارسی کماکان به زندگی پرشکوه خود ادامه خواهد داد. تنوع شعر فارسی و هدف شعر تفهیم واقعیت های زندگی انسان در عقل و خرد و احساس و عواطف انسانی است . یک بیت شعر فارسی ، توانا بود هر که دانا بود ، نشانه ای از درس زندگی به زبان ساده است. بنابراین نباید نگران این باشیم که علم و تکنولوژی و در ساحت هوش مصنوعی می تواند فهم و درک انسان ها را هدف قرار دهد و انسانی که خود سازنده هوش مصنوعی است و از مخیله و توان خدادادی و آفرینش خود به چنین دست آوردی نایل شده است ،قصد ویرانی و اضمحلال فهم و درک و عقل خرد انسان را در پیش گرفته است. گنجینه شعر فارسی در سایت گنجور با هدف ارائه اشعار شعرای فارسی زبان بوده است و معنا و مفهوم و تعبیر و تفسیر هر بیت شعر به عهده فهم و دانش خواننده شعر بر می گردد و هیچ مسئولیتی سایت گنجور در قبال خوانندگان اشعار ندارد و هر کس بخوبی باید این دانش شناخت شعر و علل و انگیزه پیدایش آنرا خود جستجو کند و نه اینکه هوش مصنوعی چه معنایی را مثلا برای شعر بنی آدم اعضای یکدیگرند …که در آفرینش ز یک گوهرند را ، قائل خواهد شد.
همانطور که اشاره شد در معانی ساخته شده خودکار اشکالات بسیار زیادی هست که جدا از مسخرهگی ممکن است باعث اشتباه و گمراهی بعضی خوانندگان شود. با این حال شخصا متوجه شدم که هوش مصنوعی (مثل chatgpt) در صورت استفاده کنترل شده و با نظارت به صورت موردی میتواند برگردان های بسیار مناسبی ارائه کند. خواهشمندم مدل خودکار استفاده شده در سایت خذف شده به جای آن از کاربران خواسته شود خودشان یا حتی با کمک هوش مصنوعی تفسیر هایی اضافه کنند، یا حداقل برگردان های هوش مصنوعی قبل از انتشار توسط برخی کاربران پرسابقهتر تایید شود. در هر حال وبگاه گنجور حقیقتا گنجینهای ست برای ادب پارسی!
سلام اینکه هوش مصنوعی به درد سیر و غور در ادبیات میخوره یا نه الان من نمیتونم قضاوتی بکنم ولی مطمئنم برای دوستداران ادبیات و ادبا و شعرا بسیار قبولش سنگینه، اشکالات هوش مصنوعی کم کم تا حد زیادی در این حوزه رفع خواهد شد بسیاری از کارهایی که انسان در حوزه ادبیات و شعر انجام میداد رو هوش مصنوعی انجام میده . تنها ده درصد بالای نخبگان ادبیات به روال قبل ادامه خواهند داد، چه خوشمون بیاد چه خوشمون نیاد.
پس بهتره به استقبالش بریم . مشکلات و آسیبهاشو بشناسیم و از الان براش راه حلی آماده کنیم تا اینکه یکو به خودمون بیایم و ببینیم همه دنیای ادبیات را هوش مصنوعی گرفته و ما نمیدونیم باید چیکار بکنیم.
بنده در ادبیات تخصصی ندارم ولی مشابه این رخداد رو در عکاسی دیدم بسیار سهمگینتر. تا زمانی که عکاسی دیجیتال وارد دنیای عکاسی نشده بود زیباترین و راز آلودترین قسمت عکاسی اتاق تاریک عکاسی بود اونجایی که آن چیزی که ود عکاس هم دقیق نمیدونست چی هست در تاریکانه عکاسی زاده میشد گاه بسیار زیبا گاه فراتر از حد انتظار و گاه ناامید کننده. به محض ورود عکاسی دیجیتال به دنیای عکاسی تمام اساتید و حتی دوستان مبتدی نسبت به این تکنولوژی گارد گرفتند کل زیبایی و خلاقیت در عکاسی خواهد مرد! صحبت این دوستان چه درست چه غلط به سرعت عکاسی دیجیتال جای عکاسی آنالوگ را گرفت و الان اثری از عکاسی آنالوگ نیست. الان عکاسان عزیز خودشون رو با خت عکس توسط هوش مصنوعی به سرعت تطبیق دادند و حتی از اون استفاده میکنند چون میدونن راه گریزی نیست
پس بهتره که به جای اینکه دنبال حقیقت باشیم واقعیت رو دریابیم و بدونیم چه بخواهیم چه نخواهیم وزه ادبیات هم مثل سایر حوزهها به شدت درگیر هوش مصنوعی میشه یک سایت به تنهایی نمیتونه جلوی اون رو بگیره پس بهتره باهاش کنار بیایم ارتقاش بدیم آسیبهاشو بشناسیم و دنبال راه حل برای حداقل رسوندن آسیبهاش باشیم
دوست عزیز، کاش میدونستید مبحث ادبیات با عکاسی فرق داره. اولا کسی از ادبیات نون نمیخوره که بخواد احساس رقابتی با هوش مصنوعی کنه. در ثانی، هوش مصنوعی در عکاسی بسیار موفق عمل کرده و قابل قبوله. ولی در مقوله ادبیات کلا افتضاح به بار آورده. پس لطفا این مقایسهی ناوارد را انجام ندهید. مخالفان هوش مصنوعی در سایت گنجور همه از افرادی هستند که ادبیات را خوب میفهمند و میدانند که هوش مصنوعی خرابکاری کرده. وگرنه چه نیاز به ویرایش بود؟ اگر ویرایش هم کنیم که دیگر هوش مصنوعی نیست، بیگاری کشیدن از مخاطبان است. اگر هوش مصنوعی در ادبیات هو به خوبی عکاسی و ریاضی بود، من بیوجدانم اگر لحظهای مخالفت میکردم باهاش. هرچند الان مسئله داره از حد هوش مصنوعی فراتر میره. مسئله داره مدیریت سایت گنجور میشه که رفتاری نامحترمانه با مخاطبان راستینش داره. تعداد مخالفان کم نیستند و ایشان پاسخ همه را با دگمی و کلیگویی و اندکی تمسخر میدهد. انگار ما همه مشتی مردم عصرحجری هستیم و نمیفهمیم تکنولوژی چیست. شما هم دارید همان رفتار را با حالتی جدیتر بروز میدهید. مخالفت ما مخالفت با تکنولوژی نیست، ما با بخش ضعیف تکنولوژی مخالفیم که این جناب مدیر دارد بر وجودش اصرار میکند.
باریکلا اقای قاسمی
دست مریزاد
هیهات بر این سوادگران😏
سلام؛ من اکثر کار معنی غزلهای سعدی رو انجام میدم. با توجه به حجم زیاد ابیات و معانی ناقص و اشتباه هوش مصنوعی، انتقادات کاملاً وارد هست هرچند یک شخص عاقل تشخیص میده که بر هوش مصنوعی اونم در رابطه با اشعار پرمغز فارسی تکلیف و حرجی نیست.
ولی راه حل درست اینه که تمام کادرهای ترجمه خالی باشه تا کاربرها خودشون معانی رو اضافه کنن. در مورد اون دوست عزیز کن گفتن هرکسی به فراخور خودش از شعر معنی دریافت کنه، موافق نیستم. چون خیلیها معنی مثلاً یک بیت رو اصلاً متوجه نشدن و حالا در به در دنبال معنی میگردن. پیشنهاد دوم هم اینه که گنجور از طریق پیدا کردن اسپانسر به ویرایش کنندگان معانی با توجه به فعالیتشون و طبق الگوریتم خاص مبالغی رو به عنوان جایزه پرداخت کنه تا معانی در سایت سریعتر کامل بشه. تعداد ابیات در گنجور فوق العاده زیاده و کار ده نفر بیست نفر نیست.
پیروز باشید.
در جواب محمد جواد اسفندی؛
با احترام، مقایسه شما و تشبیه هوش مصنوعی به «عکاسی دیجیتال» مقداری نامناسب است. زیرا عکاسی آنالوگ و عکاسی دیجیتال هردو ابزار هستند اما هوش مصنوعی فراتر از ابزار عمل میکند و خود تصمیم نیز میگیرد، خود قضاوت نیز میکند اما نه به دستور شما بلکه به دستور صاحب و دارنده آن و در راستای خواستههای صاحب آن بدون آنکه شما بهسادگی متوجه شوید!!
شما فقط میتوانید به او بگویید این غزل حافظ را بهزبان ساده معنی کن. خب یک آدم خاماندیش تصور میکند که بر هوش مصنوعی کنترل دارد همینکه معنی میکند!
اما آنچه از آن بیرون میآید نه معنی غزل حافظ و نه یک معنی بیطرفانه و بر اساس منابع مرجع است، بلکه بدون آنکه شما در نظر اول متوجه شوید یک مسیر و هدف خاصی را (که برای آن برنامهریزی شده) دنبال میکند.
بههمین دلیل است که کشورهای دارنده این ابزار پیشرفته، شهروندان خود را رسماً از بهکار بردن و استفاده از ابزار هوش مصنوعی کشورهای دیگر جداً برحذر میدارند.
(اصولا در هرجای دنیا که باشید بهتر است با احتیاط استفاده کنید)
مردم ایران که در شرایط کنونی در این ماجرا سرشان بیکلاه مانده، بهتر است فقط در زمینه «تکنولوژی و علوم و فنون» از هوش مصنوعی بهره ببرند و از استفاده از هوش مصنوعی در زمینههای فرهنگی و اجتماعی شدیدا دوری کنند. این بحث فقط مربوط به حکومتها و سیاست نیست بلکه بحث منافع طولانیمدت خود و خانوادههای شهروندان است. دنیای امروز دنیای برنامهریزی برای بهدست آوردن منابع است و دنیای بیرحمی است.
تکرار میکنم کشورهای دارنده این ابزار پیشرفته، شهروندان خود را رسما از بهکار گرفتن و استفاده از ابزار هوش مصنوعی کشورهای دیگر جدا برحذر میدارند حالا اگر کسی سر خود را در زیر برف فرو کند، واقعیت عوض نمیشود.
درود بر شما آقا یا خانم ف. حقیقتا امشب با تمام کامنتهای شما همسو بودم. اتفاقا قبل از خواندن این کامنت شما پاسخی شبیه به شما به آقای اسفندی دادم. دقیقا با همین مضمون. متاسفانه ما همه با هم همدلیم و نگران ادبیات. اما آقای محمدی مشخص نیست در چه عالمی سیر میکند و چه نیتی دارد که نظر ما دوستان واقعیاش را نمیشنود. خیلی شبیه به داستان تمام دیکتاتورهای تاریخ است که حرف دوستان را دشمنانه تعبیر کردند و به فنا رفتند. امیدوارم حداقل با این وضع، گنجور هم به فنا برود و کسی نماند که این خزعبلات هوش مصنوعی را بخواند. اما همانطور که در کامنت قبل به شما گفتم، ترسم از این است که مردم در این سایت بمانند و با تعابیر هوش مصنوعی نگرشی سطحی و بیپایه به ادبیات شکل بگیرد. همانطور که ترجمههای رانتی و بیتخصص شعری ترجمهگونه را به ژانرهای شعر در ایران اضافه کرد.
مدل جمینی برای درک و فهم زبان فارسی خیلی بهتر عمل میکند
به نظرم یا باید مجدد با این مدل خلاصه گیری معنایی شود
یا خلاصه قبلی بهش عرضه بشه تا تایید یا تغییر دهد
درود. همان جمنای هم ادبیات را بد میفهمد. من عاشق هوش مصنوعی هستم. اما در حیطهی ادبیات فعلا هیچ حرفی برای گفتن ندارند.
چیزی در مورد فیدبک مثبت شنیدهاید؟
متنهای ایراد دار تولید انبوه شده توسط ه. م در تکرارهای بعدی توسط ه. م. به عنوان ورودی تلقی میشوند و در تولید متنهای جدید مورد استفاده قرار میگیرند و قس علی هذا…
حالا چند نفری فرهیخته باسواد هم ویرایش صحیح انجام. میدهند که ذر مقایسه با حجم انبوه و اتوماتیک تولید شده توسط ه. م. ناچیز است.
شما در حال ایجاد فیدبک مثبت در هوش مصنوعی برای تولید محتوای غلط در زمینه ادبیات فارسی هستید. چیزی در مورد فیدبک مثبت شنیدهاید؟
متنهای ایراد دار تولید انبوه شده توسط ه. م در تکرارهای بعدی توسط ه. م. به عنوان ورودی تلقی میشوند و در تولید متنهای جدید مورد استفاده قرار میگیرند و قس علی هذا…
حالا چند نفری فرهیخته باسواد هم ویرایش صحیح انجام. میدهند که ذر مقایسه با حجم انبوه و اتوماتیک تولید شده توسط ه. م. ناچیز است.
شما در حال ایجاد فیدبک مثبت در هوش مصنوعی برای تولید محتوای غلط در زمینه ادبیات فارسی هستید.
قربان کلامتان. کاش حداقل مدیریت گنجور، این کامنت شما را میپذیرفتند. گوش شنوا ندارند.
با سلام. بنظر من ترجمه های هوش مصنوعی بسیار پیش پا افتاده و سطحی است و اصلا استفاده از هوش مصنوعی برای توضیح و تفسیر اشعار پرمغز و عارفانه ی شاعران بزرگ پارسی، اشتباه است. اما برای فهمیدن معنی تک تک کلمات خوب است.
عزیزان این کار شما، این حرفهای شما اشتباهه
این که به مدیر گنجور میگید پسرک خام و نادان خب این چه طرزشه؟ ایشون بیشتر از همه شما در راه آثار فارسی قدم برداشته. این چه توهینیه؟
دوم اینکه، بازگردانی به نثر روان توسط هوش مصنوعی، اتفاقا خوبیهای زیادی داره. ببینید انسان عادی هم به کرات اشتباه میکنه چه برسه هوش مصنوعی…
اتفاقا کاری که ایشون کردند جوونهای نسل جدید رو بیشتر به سمت آثار ادبی میکشونه، چرا که امروزی ها اصلا حوصله ندارن برن بفهمن منظور فلان کلمه یا جمله شاعر چی بود، و همچنین درکشم ندارن.
بعد اینکه هوش مصنوعی بدون انحراف معنی میکنه، اما انسان بر اساس میل و سلیقه. ببینید کسی که میاد میگه منظور حافظ از شراب فلان چیره خب اینکه از صد تا هوش مصنوعی بدتره.
بهترین کار اینه که اگر جایی اشتباهه، ویرایش کنید، اما به دور از هرگونه میل و عقیده شخصی.
دست جناب مدیر درد نکنه، تمام کارشون ارزندست
دوستان قبل از اینکه اظهار نظر کنید، اول کسب آگاهی کنید. با این چیزا، هیچ اثری نابود نمیشه. اصلا خنده داره این حرف…
اتفاقا معنا کردن این همه بیت توسط هوش مصنوعی کار بسیار درستی هست؛ چراکه تا معنای ابیات، ولو ساده و ظاهربینانه در دسترس مخاطب نباشد، از خواندن شعر و ادبیات رویگردان خواهد شد. درست است که در بعضی از مواقع خطاهایی وجود دارد و آن هم به دلیل نداشتن اطلاعات ادبی به حد کافی است اما همه میدانند که این قضیه در حال پیشرفت است و ممکن است به زودی، ترجمه هایی بهتر نیز از هوش مصنوعی ببینیم. فلذا به جای مسخره کردن، درست انتقاد کنیم که ان شاء الله موجب غنی شدن هوش مصنوعی در زمینهی ادبیات فارسی بشویم. ممنون از مدیر فعال و به روز سایت گنجور
سلام و درود فراوان. به چه طریقی میشه ویرایش رو انجام داد؟ چون برای مثال حکایت ۲۶ گلستان باب در فضیلت قناعت. در قسمت معنی شعر (یک دانگ و نیم مربوط به مقدار دينار است نه قطع دست) اشکالی وجود دارد اما قابل ویرایش نیست.
با سپاس، چرا، امکان ویرایش وجود دارد. باید در گنجور نامنویسی کنید. دکمهٔ ویرایش بالای شعرها و همینطور در کادری که با زدن روی شمارههای ابیات و خطوط باز میشود وجود دارد.
من فکر می کنم از سالهای اولی که این سایت باارزش را راه اندازی کردید با گنجور آشنا شدم. شخصا متوجه اهمیت و ارزش زیاد این کار هستم. راهی که شما رفتید باعث شد آثار تمام شعرای قدیم ایران به راحتی در اینترنت یافت بشه و قابل جستجو باشه و بسیاری قابلیتهای دیگر مثل خوانش درست و حتی معنی شعر.
کاری که خاطرم هست اوایل انجام شد تبدیل عکس به متن بوده و توسط خود کاربران اصلاح شد تا امروز به اینجا رسید.
در مورد معنی شعرها هم باز باید از خرد جمعی کاربران استفاده بشه تا اشتباهات هوش مصنوعی اصلاح بشه و هوش مصنوعی تسهیل و تسریع کننده عمل معنی کردن شعر بوده.
در نهایت شخصا از شما بسیار تشکر می کنم و قدردان لحظه لحظه زحماتی که برای این مجموعه کشیدید هستم. باشد که هر کدام ما به اندازه خودمان قدمی در این مسیر برداریم .
زاهدان مستدام
با درود و سپاس از خدمات ادمین محترم و سال نو را تبریک عرض می کنم .
به نظر من هم بازگشت به وضعیت سابق و نظر دادن دوستان خیلی بهتر و مفیدتر است از خواندن نظرات هوش مصنوعی.
هوش مصنوعی احساسات انسانی را درک نمی کند و ماشینی نظر خودش را می نویسد و این نکته برای خوانندگان جوان و بخصوص نوجوانان عاشق ادبیات فارسی بسیاز زیانبار است .
دوستی نوشته بودند که این کار باعث غنای هوش مصنوعی فارسی می شود ، شاید نظر ایشان درست باشد ولی چرا در این گنجینه شعر و ادب فارسی آن را بگنجانیم ؟
بهتر نیست در متون فلسفی و علمی به زبان فارسی هوش مصنوعی غنا ببخشیم ؟ با احترام ، ناصر دبیر بازنشسته ادبیات فارسی.
با سپاس، امکان حاشیه گذاشتن هیچگاه حذف نشده و سر جایش پایین صفحات در دسترس است. باید در گنجور نامنویسی کنید و از حدود سه سال پیش گذاشتن حاشیه نیازمند نامنویسی بوده و ربطی به هوش مصنوعی ندارد.
به هر حال تفسیر اشعار توسط هوش مصنوعی احتناب ناپذیره و باید از یه جایی شروع بشه. درسته که تفسیر و توضیحات پر از اشتباه و حتی گاهی خنده دارن ولی حتما قراره بهتر و بهتر بشن و شاید در آینده کامل ترین تفاسیر رو از هوش مصنوعی بشنویم و ببینیم.
در آخر ما قدردان گنجور هستیم. ز یزدان سپاس و ز ماها درود
در سریال شهریار ، ایرج میرزا نظر شهریار را راجع به اشعار خود می پرسد و شهریار جواب می دهد که ؛ « اگر فرزند من بخواهد دست به دیوان شعر شما بزند من به پشت دستش می زنم!» با این حرف شهریار می خواست نهایت بدی شعر ایرج میرزا را به او بفهماند و چه زیبا منظور خود را به او و مخاطب رساند! حالا همین مطلب را می توان در مورد هوش مصنوعی و آن جوانک خیره سر بی مغز نگارنده آن تعمیم داد! باید اساتید ادبیات آستین بالا زده و دست این جوانک را از ادبیات ایران و ایرانی کوتاه کنند.
با سلام و ضمن قدردانی از زحمات شما و عرض تبریک نوروز و سال نو، در نوشته ایشان دو نکته مهم وجود دارد که قابل تأمل است:
۱. بنا بر گفته خودشان، معنی اشعار را متوجه نمیشدهاند.
۲. پس از آشنایی با هوش مصنوعی متوجه معنی بسیاری از اشعار شدهاند.
ضمن قدردانی و آفرین گفتن به چنین اشخاصی که بهشعر و ادبیات علاقمند هستند باید گفت یکی از مشکلات اساسی آوردن معنی اشعار توسط هوش مصنوعی همین است؛ زیرا افرادی شبیه ایشان، که کمتعداد هم نیستند، بدون آنکه معنی غلط و درست را از هم تشخیص دهند، صرفا به این دلیل که هوش مصنوعی معمولا جملات را خوب سر هم میکند فکر میکنند که معنی درست را دریافت میکنند. (حتی زمانیکه کاملا غلط است) و بدینوسیله گمراه میشوند و این گمراهی و اطلاعات غلط، ظلم و ستم بزرگی به سخنسرایان و شاعران بزرگ فارسی است.
پس بر این اساس، کفه ترازوی مخالفین بهکارگیری هوش مصنوعی در گنجور سنگینتر میشود.
بهنظر من مخاطب؛ باید در استفاده از هوش مصنوعی در گنجور تعدیلی انجام دهید.
من خودم که گاهی معانی ساده را در گنجور برای بعضی اشعار و در حد توان خودم مینوشتهام، بهعمد معنای یک مصرع که دشوارتر بود را نوشته و معنی مصرع سادهتر را ننوشته یا فقط معنی کلمهای که ابهامی داشته مینوشتم؛ با این هدف که خوانندگانِ کمتر آشنا با ادبیات کلاسیک ایران و دانشآموزان و … خود و «با تلاش خود» معنی مصرع دیگر را بیابند تا تمرینی باشد برای آنها. اما در وضعیت کنونی، نقصی بسیار بزرگ پیدا شده که مخاطبین کمتر آشنا با ادبیات کلاسیک، دیگر شاید حتی نگاهی به شعر اصلی نیندازند و این باعث قطع و گسستگی ارتباط با سخن و زبان کهن میشود؛ یک بخش بزرگ جذابیت شعر و ادبیات، رمزگونه بودن و تلاش مخاطب برای یافتن معنی و مقصود شعر و شاعر است. شاید بههمین دلیل درست بود که در قدیم در کتب درسی در پایان شعر، فقط معنای کلمات دشوار نوشته میشد نه معنای کامل ابیات.
بنابراین دلایل، پیشنهاد من (از روی شفقت و خیرخواهی و تواضع عرض میکنم) چنین راهحلهایی است:
۱. محدود کردن تعداد کلمات بهکار رفته توسط هوش مصنوعی؛ مثلا حداکثر ۳ سطر برای خلاصه متون، و دو سطر یا کمتر برای معنی ابیات. (این یکی بهنظرم بسیار مهم است؛ حتی در صورت تصمیم بهماندن هوش مصنوعی در گنجور)
۲. محدود کردن هوش مصنوعی به گذاشتن معنی لغات دشوار با مرجعیت فرهنگ دهخدا. در فرهنگ دهخدا ابیات فراوانی از شاعران مهم و کلیدی برای توضیح لغات وجود دارد. لغات توضیحداده شده در همان ابیات به گنجور اضافه شود.
۳. حذف کلی هوشمصنوعی از وبسایت گنجور و ایجاد یک صفحه بخصوص یا بخشی برای ثبت درخواست معنی توسط مراجعین (بدون نیاز به ساختن حساب کاربری) تا دارندگان حساب کاربری با دیدن اعلان مربوطه بتوانند با رفتن به شعر مزبور، معنا را بنویسند. (بخش حاشیهها مناسب این کار نیست)
از تجربه خودم برای شما بگویم پس از آمدن متنهای هوشمصنوعی در گنجور، فکر میکنم حدود چند هفته مراجعه خودم را به گنجور قطع کردم زیرا گنجور را از دسترفته میدیدم اما بهدلایلی دوباره برگشتم و اکنون خوشحال شدم که این امکان فراهم شد تا در اینجا نظرم را بنویسم.
امیدوارم که چند نظر قبلی را، که در اینصفحه نوشتهام، نیز مورد تامل قرار دهید.
بسیار قدردان و سپاسگزار زحمات شما هستم؛
با آرزوی پیروزی و سربلندی روزافزون برای شما،
با تشکر از مدیریت محترم سایت
این سایت سالهاست مرجع شعر و ادب شده و واقعا دست مریزاد داره.
بنده کارم هوش مصنوعیه و دوره آموزشی رایگانی هم مدتی پیش منتشر کردم. با اسم واقعی و کامل نظر میدم که مستند باشه.
ای کاش هوش مصنوعی یک گزینه باشه و وقتی گنجور رو میبینیم با نظرات صاحب نظران و نازک اندیشان مواجه بشیم تا یک ترجمه بی روح. به شخصه دیدم در جایی که به داستانی اشاره میشه و تلمیح به میان میاد ترجمه ها مضحک میشه. اگر کسی مایل بود وارد این گزینه بشه…
درود بیکران به همه عزیزان
چرا جنگ و توهین و …چرا همفکری نه…درخت دوستی بنشان…
خوب این که برای حمله به هوش مصنوعی از هوش مصنوعی کمک میگیری که برایت عکس تولید کند، خودش به نوعی بیاخلاقی است.
چه اشکالی دارد؟
نتایج کار هوش مصنوعی را میشود مجددا بررسی کرد، کامنت بگذار حلش کن.
اینکه اینطوری حمله میشود به نظرم یک کسی ریگی به کفشش رفته باشد و مشکل دیگری دارد و هوش مصنوعی را بهانه کرده تا به گردانندگان گنجور بتازد.
اتفاقا این اشتباهات بامزه و انتشار آن در فضای مجازی هر چند منتقدانه یا فرصت طلبانه باشند ، میتواند بابی باز کند تا کسانی که از این گنجینه ادبیات فارسی فاصله گرفته اند ، دوباره سری به آن بزنند .
تلاشتان پاینده
ضمنا ادبیات رندانه شما را پسندیدم ولی توضیحات انتهایی را لازم نمیدانم چون به میانگین هوش رشک برانگیز هموطنان خود باور دارم .
جناب محمدی عزیز، من در گروهی پشت سر شما گفتهام و اکنون هم میگویم، شما در برخی موارد دیکتاتورمؤاب هستید. برای یک مدیر دیکتاتور بودن لازم است و پسندیده. چون قرار نیست همواره همه کس در هر چیز نظر دهند. اما در رابطه با هوش مصنوعی دارید زیاده از حد به رای خود پافشاری میکنید. برخی توضیحات هوش مصنوعی مثل همین دلار، خیلی واضح است که اشتباه است، اما خیلی از توضیحات آنچنان طبیعی اشتباهند که مخاطب ناوارد را گمراه میکند. توصیه به ویرایش را قبلا از جانب شما هم شنیدهایم و این توصیه بود که باعث شد من بگویم دیکتاتوری شما از حد مفید فراتر رفته. آخر دوست عزیز، در این روزگار وانفسای اقتصادی، ما همین که فرصت کنیم دو بیت شعر بخوانیم هنر کردهایم. چه کسی فرصت دارد بنشیند این همه یاوهی هوش مصنوعی را ویرایش کند؟ تازه خیلی از ویرایشها که توسط افراد ناوارد انجام شده هم باز نیاز به ویرایش دارد. من اگر وقت ویرایش داشته باشم مینشستم کتابی که شرح ابیات بیدل است و ده سال است نیمهتمام مانده را کامل میکردم. چه انتظار غیر منطقی است که داربد؟ این جرثومه را از گنجور حذف کنید و بگذارید مردم با مطالعه معنای ابیات را به شکل صحیح پیدا کنند. اهل علم و فن که به این توضیحات نیازی ندارند. شما با این هوش مصنوعی فقط دارید افراد ناوارد را از راه به در میکنید. لطفا در این مورد دیکتاتوری را کنار بگذارید. این یکبار دارید به زیان فرهنگ عمل میکنید.
من هم به نوبه خودم در این امر شریک خواهم شد و در حد توانم کمک خواهم کرد
من فکر میکردم خود گردانندگان سایت گنجور ترجمه هوش مصنوعی رو اضافه کردن؛ اگر اینطوری نیست خب چرا حذفش نمیکنید؟ مگه دست خودتون نیست؟
در نهایت جناب محمدی! دقت کنید که مخالفان هوش مصنوعی از همراهان اصیل و وفادار گنجورند. ما هرگز از شما درخواستی نداشتهایم. چون همواره این وبسایت به بهترین شکل ممکن پیش رفته است. حتا وقتی با تصویر شعرا مخالف بودیم هم حرفی نزدیم. چون تاثیری بر ذات ادبیات نداشت. اما لطفا، خواهشمندم اینبار به خواستهی ما گوش کنید و این هوش مصنوعی را حد اقل از صفحات اصلی سایت حذف کنید. باور کنید من از وقتی این چیزها را در گنجور دیدم، دیگر میل نمیکنم به گنجور سر برنم. فضا بد شده. مخدوش شده، از روح افتاده. لطف کنید سماجت را در این مورد کنار بگذارید و نظر مخاطبان سایت را محترم بشمارید. به گذشته نگاه کنید، جز این مورد، کی بوده که این حجم از مخالفت را ببینید؟ انسان عاقل میفهمد که این حجم از مخالفت نمیتواند از سر تعصب یا دشمنی باشد. خرد جمعی مخاطبان خود را به سخره نگیرید لطفا.
من هم موافقم که هوش مصنوعی ، توان درک معنی ادبیات کهن و پر مغز مارو نداره و نبودنش بهتر از اشتباه معنیکردنش هست🙏🏻
اینم اضافه کنم…اکثرا در مورد کم شدن مخاطبان گنجور حرف زدن، در حالی که شما کدوم سایتی رو میشناسید که با سرچ یک کلمه یا یک مصرع از شعر که به گوشتان خورده، شعر کامل، نام شاعر و نام اثرش را یکجا برایتان نشان دهد؟! فقط گنجور این امکان را توی ایران برای شعر و ادب پارسی فراهم کرده هیچ اقدام دیگه ای تاکنون جز گنجور صورت نگرفته آن هم در این عصر با این تکنولوژی با این پیشرفت ها…واقعا جای تأسف داره. همینکه گنجور منبع تقریبا کاملیه حداقل برای خود اشعار، مایه دلگرمی هست.
در ضمن تفسیر و معنی اشعار مهارت کسب کردنی و کمی ذاتی ست. این کار در مدارس باید صورت میگرفت که معلمان ادبیات فقط بچه ها رو از شعر نازنین و گوهربار فارسی زده کردند و طوطی واری یک مشت معنی برای هر بیت میخواندند و ما حفظ میکردیم حتی در امتحان باید مو به مو معنی ها را مینوشتیم و اجازه استفاده از بیان و تفسیر خودمون نبود… هیچ لذتی نمیبردیم … در حالیکه گنج را از دست دادیم…مشکل از سیستم آموزش است.
فرض کنید ادبیات به این شیرینی برای اکثر دانش آموزان به خشک ترین درس تبدیل شد واقعا گریه آوره. عرفان و شعری که اعجاز آن هیچ کجای دنیا پیدا نمیشود.
مشکل این جاست که ما ایرانی ها عادت داریم به جای نقد نسیه را بچسبیم و از اصل و ریشه مسئله غافلیم…
سلام و درود خدمت شما دوستان گرامی، اول اینکه لطفاً این عکسی را که در آرشیو این مطلب گذاشته آید را لطفاً تغییر دهید، بی چاره دانش آموزان می ترسند بیایند در سایت شما… تا می آیند عکس یک ربات هوش مصنوعی را می بینند که داره چهار چشمی نگاهشان می کند😐… و راجع به این موضوع هوش مصنوعی باید بگوییم که هوش مصنوعی تا حدی خوب هست اما همین هوش مصنوعی می تواند خیلی کار ها بکند همان طور که همهی ما می دانیم. نباید بگذاریم که کل آثار ادبی شاعران نامدار را زیر سوال ببرد. با این کار زبان فارسی خودمان زیر سوال می رود. تا حدی خوب است اما خب در کشور بسیاری از متخصصان خوب ادبیات هستند که می توانند کار های زیادی در این زمینه انجام دهند.
درود بر شما
اینکه به فکر عموم مردم هستید که ابیات را متوجه بشوند بسیار ارزشمند است؛ اما چرا هوش مصنوعی را به صورت یک کادر پاپ آپ در سایت قرار نمی دهید؟ که مثل دستیار، هرکس که نیاز داشت بیت را در کادر وارد کند و از معنی استفاده ببرد؟ اینگونه شما فقط یک ابزار ارائه داده اید و همه هم میدانند که نتایج حاصل از هوش مصنوعی را شنونده باید عاقل باشد و خودش دوباره بسنجد. این گونه هم به عموم مردم کمک کردید و هم مخاطبان خاص این سایت وزین را از دست نمی دهید. من دکترای ادبیات دارم و همیشه خوشحال بوده ام که یک سایت فارسی داریم که با افتخار می توانیم از آن استفاده کنیم و در پژوهش های ادبیمان به آن رفرنس بدهیم و اعتبار دارد. زحمات شما برای ما بسیار ارزشمند است.
با درود و سپاس
من هم تنظیمات قبل از هوش مصنوعی را ترجیح میدم مواردی که با احساس انسان سر رو کار دارد ، دخالت هوش مصنوعی بیجاست.
خوشبختاته تکنولوژی هنوز توانسته به سیستم احساسی انسان دخالت داشته باشد.
اگه ویرایش متون اضافه شده توسط هوش مصنوعی رو “بهینه سازی هوش مصنوعی فارسی” در نظر بگیریم، بسیار مفید و ارزشمند خواهد بود.
بهرحال این مدلهای زبانی باید به شکلی تغذیه بشن و فارسی به نسبت زبانهایی مثل انگلیسی، فرانسوی یا اسپانیایی؛ زبان مهجوری هست و نیازمند این که فارسی زبانان آستینها رو بالا بزنند.
تاسف خوردن به حال کسانی که به جای مطالعهی اصلِ اثر ادبی، سراغ “تفسیر!” هوش مصنوعی میرند هم فایدهای به حال هیچ کس و زبان فارسی نداره. کما اینکه سالهاست با پدیدهی “فال حافظ” رو به رو هستیم! که فردی به دیوان حافظ دسترسی دارد، کتاب رو برداشته! باز کرده! اما به جای مطالعهی غزل، به دو الی سه خط به اصطلاح “تفسیر”ِ نوشته شده زیر غزل (خدا میدونه توسط چه کسی) بسنده میکنند، بلکه خوشحال هم هستند.
در نهایت به عنوان فارسی زبانِ دغدغهمندِ فارسی، به جای “مرگ بر هوش مصنوعی یا گنجور!!!” کمک کنیم به بهینه سازیِ فرایند تمرین مدلهای هوش مصنوعی به فارسی
قول میدهم در آینده، زبان خوششانس زبانی خواهد بود که کمتر از دیگر زبانها از دستبرد هوش مصنوعی در امان مانده باشد. روزی میرسد برای آنکه طعمه سوداگران قرار نگیرید مجبور هستید دنبال یاد گرفتن زبانی بگردید که هوش مصنوعی نتواند مکالمات شما را با افراد دیگر بفهمد یا صحبت شما را تقلید کند! پس اگر با دست خود، یک زبان را در اختیار هوشمصنوعی قرار ندهید و به پیشرفت آن در عرصه هوش مصنوعی کمک نکنبد بهتر است.
در دنیای متفاوت امروز بهینهسازی یعنی این.
در آینده دانستن زبانهای محلی که از فهم هوش مصنوعی خارج باشند ارزش طلا و جواهر دارند. البته چه بخواهید چه نخواهید از طریق مکالمات تلفنی این زبانها را نیز هوش مصنوعی یاد میگیرد ولی کمتر از وقتیکه خود به این امر کمک کنید.
خانم شیرین، شما واقعاً متوجه بیربطی مقایسهتان نمیشوید؟ آن کتابهای فال حافظ که مورد تایید ما نیست، به صورتی مجزا از دواوین معتبر منتشر میشوند. اما توضیحات هوش مصنوعی در گنجور، بلافاصله بعد از متن شعر قرار دارند. و شما اصلا متوجه حجم این محتوا هستید؟ مگر ویرایش این همه محتوا کارز ساده است؟ اتفاقا سیاست کثیفی که پشت این حرکت است همین است که از یک نسروی انسانی مفت برای تربیت هوش مصنوعی استفاده کنند، اما زهی خیال باطل که ما وقت ارزشمندمان را در اختیار کسانی بگذاریم که با حرکتی چنین شنیع قصد سوء استفاده از نیروی انسانی رایگان دارند.
آقای محمدی، خودشان بر این موضوع آگاه هستند که تمام ارزش وبسایت گنجور به نوشتههای شعردوستان و توضیحات اشعار توسط علاقمندان ادبیات است. ایشان وقتی که گنجور قدیمی را به گنجور جدید منتقل کردند حاشیهها را نیز منتقل کردند. پس به ارزش نوشتههای علاقمندان بهادبیات آگاه هستند. بقیه وبسایت گنجور، اشعار کلاسیک شعرای پارسی است که ایشان کوچکترین مالکیتی نسبت بهآنها ندارد.
اگر ایشان خداییناکرده به خواسته ادبدوستان بیتوجهی کنند خودشان خواهند ماند و وبسایتی پر از نوشته هوش مصنوعی که هر شخص دیگری نیز میتواند در مدت کوتاهی وبسایتی بهاین شکل و بهتر از گنجور بسازد.
اگر ایشان بیتوجهی خود را بهخواست مخاطبان ادامه دهد علاقمندان واقعی و مخاطبان حقیقی بزودی اکانتهای خود را حذف خواهند کرد و ایشان میمانند و وبسایتی بیارزش که تصمیم غلط خودشان باعث آن شده است و آب رفته بهجوی بر نخواهد گشت. آن افرادی که در اینجا و در تلگرام گنجور نظر دادهاند که «هوش مصنوعی را بگذارید باشد، عالی است، خوب است» نه میتوانند یک بیت شعر را معنی کنند و نه در آینده یک خط در وبسایت گنجور خواهند نوشت چونکه نمیتوانند.
مخاطبان ویرایشگر گنجور به ارزش کار خود آگاه هستند و همچنین میدانند که یک علت مهم گذاشتن هوش مصنوعی، تحریک مخاطبان به اصلاح اشعار است ولی مدیر وبسایت ظاهرا متوجه نیستند که این موضوع در کوتاهمدت نیز چه صدمه بزرگی به خوانندگان میزند و حتی کیفیت کار کسانیکه در وبسایت مطلب مینویسند را پایین میآورد. همکاری این دسته افراد موضوعی بسیار گذرا و موقتی است و فعلا در انتظار پاک شدن وبسایت گنجور از مطالب بیمزه و بیروح هوش مصنوعی هستند.
ایشان اصولا به این واقعیت توجه ندارند که هوش مصنوعی هرگز با شعور و آگاه نخواهد شد (و این، موضوعی فلسفی است) و در آینده نیز هرچقدر بخواهند که با یک هوش مصنوعی پیشرفتهتر مطالب را اصلاح کنند کوچکترین تغییری در بیارزشی مطالبش نخواهد داد، بیروح است بیمزه است.
در تاریخ اینترنت بسیار وبسایتها دیدیم که با بیتوجهی به خواست کاربران دلسوز چنان سقوط کردند که دیگر اثری از آنها بر جای نماند.
«همه چیز را همگان دانند»
موفق باشید
چرا از agent ai برای بررسی کامنت ها و دسته بندی اونها و حذف یا حواقل تگ زدن روی اونها استفاده نمیکنید؟
سلام بر دوستان
اتفاق نامبارکی که در مورد هوش مصنوعی هست، وابستگی روزافزون افراد به ان بجای تلاش جهت درک درست مطالب و مفاهیم است.
از نظر فنی هوش مصنوعی با تکنیکهایی گفتار یامتن شما را تجزیه و تحلیل، راجع به ان جستجو (چه بسا غیر هوشمند) میکند و نتایج را دوباره (به زبانی که الزاما انسان-فهم نیست) سرهم میکند.
در مورد شعرخوانی قبلا ما عبارات را خودمان جستجو میکردیم و با کشف معانی و مفاهیم درکمان از شعر را وسعت میبخشیدیم.
تکیهی روزافزون بر هوش مصنوعی شاید باعث ایجاد نسلی با هوش طبیعی بسیار پایین در اینده شود. حال انکه بهتر ان بود با هوش بشری هم افزایی داشته باشد.
در نتیجه، اگر سایت میداند چه مطلبی با هوش مصنوعی تولید شده بهتر است انرا مهار و کنترل کند. نه اینکه مطالب غلط تولید شوند و سپس کاربران برای تصحیح ان انرژی بگذارند.