نسخهٔ ابتدایی گنجور اندروید

نسخهٔ ابتدایی گنجور اندروید، جهت بررسی ایرادات احتمالی و دریافت نظرات و پیشنهادهای دوستان در این نشانی در دسترس قرار گرفته است (جهت راه‌اندازی اولیه باید ادامهٔ نوشته را مطالعه کنید). بعد از رفع اشکالات احتمالی اولیه، نسخهٔ پایدار آن از طریق بازارهای اندروید (به شکل رایگان) در دسترس قرار خواهد گرفت. این برنامه همانند گنجور رومیزی و ساغر بازمتن خواهد بود.

در برنامه‌نویسی اولیهٔ این برنامه از تبلت گلکسی سامسونگ (نسخهٔ ۸.۹ اینچی مدل GT-P7300 با اندروید ۳.۲) استفاده شده و تصاویر ذیل روی این دستگاه تهیه شده است.

تذکر: دستگاه اندرویدی شما باید امکان نمایش پیوستهٔ متون فارسی را داشته باشد، فکر می‌کنم دستگاههای با اندروید بالاتر از ۳ مستقل از مدل دستگاه چنین امکانی دارند، گو این که عموم دستگاههایی که برای توزیع در بازار ایران تولید شده‌اند حتی با اندرویدهای قدیمی‌تر حائز امکان نمایش صحیح متون فارسی هستند.

اولین اجرا: در اولین اجرای برنامه -پس از نصب- با چنین صفحه‌ای مواجه خواهید شد:

فایل پایگاه داده‌ها در مسیر تعیین شده وجود ندارد

مشکل احتمالی در اولین اجرا : اندازهٔ بزرگ قلم، اگر اندازهٔ فونت متون روی دستگاه شما زیادی بزرگ است در نوار ِ عنوان برنامه روی دکمهٔ پیکربندی کلیک کنید:

دکمهٔ پیکربندی روی نوار عنوان

می‌توانید از چهار اندازهٔ پیش‌فرض یکی را فعال کنید:

انتخاب اندازهٔ قلم

منتظر پیشنهادهای شما روی اندازهٔ پیش‌فرض قلم هستم، البته توجه فرمایید که در نگارش پایدار، کلیک بر روی دکمهٔ یاد شده باعث نمایش پنجرهٔ متفاوتی خواهد شد. در اینجا لازم است به سهم خودم از دوستانی که قلم Iranian Sans را طراحی و به شکل آزاد منتشر کرده‌اند تشکر کنم، قلم پیش‌فرض استفاده شده همین فونت است.

گام بعدی : کپی فایل پایگاه داده‌ها فایل پایگاه داده‌های گنجور رومیزی یا ساغر را روی دستگاه خود کپی کنید (نام این فایل ganjoor.s3db است). در ساغر، محل این فایل را می‌توانید از طریق پنجرهٔ «تنظیمات» پیدا کنید:

مسیر پایگاه داده‌ها در پنجرهٔ تنظیمات ساغر

در گنجور رومیزی ویرایش ۲.۵۳ نیز نشانی این فایل از طریق پنجرهٔ «پیکربندی» نمایش داده می‌شود و شما می‌توانید با کلیک بر روی دکمهٔ «مرور» پوشهٔ مسیر فایل را باز کنید.

مسیر پایگاه داده‌ها در پنجرهٔ پیکربندی گنجور رومیزی

تذکر: اگر از ویرایشهای قدیمی گنجور رومیزی استفاده می‌کنید (مثلاً پیش از ۲.۲)، حتماً قبل از کپی فایل، آخرین نصاب به‌روزسانی برنامه را دریافت و نصب کرده، برنامه را یک بار اجرا کنید تا تغییرات پایگاه داده‌ها روی فایل اعمال شود. گنجور اندروید با فایلهایِ خیلی قدیمی ِ پایگاه داده‌های گنجور رومیزی مشکل خواهد داشت.

اگر به هر دلیلی نخواستید ساغر یا گنجور رومیزی را برای دسترسی به فایل پایگاه داده‌های مورد نیاز نصب کنید می‌توانید این فایل را از اینجا دریافت کنید.

پس از کپی فایل، مسیر فایل را روی دستگاه خودتان در کادر متنی «مسیر فعلی» وارد کرده، دکمهٔ «ذخیره و تلاش مجدد» را بزنید.

بعدنوشت: از آنجا که حدس می‌زدم با تنظیم مسیر فایل مشکل جدی خواهیم داشت در نسخهٔ اولیه دکمه‌ای با عنوان «جستجوی خودکار» اضافه کردم که کلیک روی آن باعث می‌شود خود برنامه مسیر فایل را تنظیم کند. دو سه پاراگراف بعدی را «فقط جهت اطلاع» بخوانید.

تذکر: مسیر احتمالی فایل در دستگاه با مسیری که از طریق کامپیوتر مشاهده می‌کنید متفاوت است. برای نمونه من در دستگاه مورد استفاده، روی کامپیوتر، فایل را در این مسیر کپی کرده‌ام:

Computer:GT-P7300:Tablet:Android:data:ganjoordb

اما برنامهٔ مرورگر ِ فایل ِ خود ِ دستگاه آن را در این مسیر به من نشان می‌دهد:

/Root/Android/data/ganjoordb

اما من باید نشانی آن را در برنامه به این شکل وارد کنم (در وارد کردن مسیر اسلَش ِ (/) قبل از اسم فایل پایگاه داده‌ها را وارد نکنید):

/mnt/sdcard/Android/data/ganjoordb

با توجه به مثالی که زده شده، سعی کنید مسألهٔ مسیر فایل را برای خودتان حل کنید!

در صورتی که همه چیز به خوبی پیش رفته باشد، کلیک بر روی دکمهٔ «ذخیره و تلاش مجدد» باید باعث نمایش فهرست شاعران شود:

فهرست شاعران

با کلیک بر روی نام هر شاعر، همانند گنجور رومیزی، مختصری از زندگینامه و فهرست آثار او را مشاهده می‌کنید و می‌توانید آثار او را مطالعه کنید.

آثار حافظ در گنجور اندروید

اشعار مصرّع به شکل وسط‌چین نمایش داده می‌شوند، با کلیک بر روی سلسله‌مراتبِ بخشها روی نوار عنوان می‌توانید در آثار شاعر حرکت کنید و با دکمه‌های «بعدی» و «قبلی» روی نوار عنوان می‌توانید شعرهای بعدی یا قبلی شعر در بخش جاری را مشاهده کنید. دکمهٔ «برگشت»ِ اندروید همانند دکمهٔ «برگشت» گنجور رومیزی یا دکمهٔ «خنثی‌سازی» ساغر عمل می‌کند. اگر عنوانی برای برگشت وجود نداشته باشد از برنامه خارج خواهید شد. امکان خروج همیشه از طریق دکمهٔ «خروج» روی نوار عنوان وجود دارد. در اجرای مجدد، برنامه آخرین صفحه‌ای را که در هنگام خروج داشتید مشاهده می‌کردید به شما نشان می‌دهد.

راهنمای سریع استفاده از گنجور اندروید

پرسش: روی دستگاههای با صفحهٔ نمایش کوچک، نوار عنوان را چطور مشاهده می‌کنید؟ آیا قابل استفاده است، مخصوصاً زمانی که شعرهایی در بخشهای داخلی‌تر آثار شاعر مشاهده می‌کنید؟

امکان نمایش متون نثر، خطوط شعر اشعار نیمایی و آزاد و نمایش متفاوت مصرعهای بندهای اشعار ترکیبی نیز در این برنامه وجود دارد. در ادامه تصاویر دیگری از اجرای برنامه را مشاهده می‌کنید:

گنجور اندروید: بخشی از مثنوی
گنجور اندروید: شعری از شاملو
گنجور اندروید: حکایتی از گلستان
گنجور اندروید: شعر چندبندی
گنجور اندروید: فهرست رباعیات خیام

امکانات جستجو و برجسته‌سازی، نشانه‌گذاری، شماره‌گذاری ابیات، فال و دریافت مجموعه‌های جدید از اینترنت در این نسخه هنوز وجود ندارند و اگر فرصت فراهم شود به مرور پس از رفع ایرادات گزارش شده در نسخه‌های پایدار برنامه اضافه خواهند شد.

در پایان، از شرکت پردازش موازی سامان و شخص آقای مقصودی مدیر عامل شرکت، به دلیل در اختیار گذاشتن دستگاه مورد استفاده جهت برنامه‌نویسی اولیه تشکر می‌کنم.

دوستان! لطفاً تصاویر اجرای برنامه روی گوشیهایتان را روی صفحهٔ فیس‌بوک گنجور به نشانی www.facebook.com/ganjoor به اشتراک بگذارید.

96 فکر می‌کنند “نسخهٔ ابتدایی گنجور اندروید

  1. حمیدرضا

    @محمد هادی:
    در مورد IOS پیشنهادهایی برای همکاری بوده که من خیلی پیگیر نبوده‌ام. اما تا نسخۀ اندروید به جایی برسد کمی طول می‌کشد و البته IOS کامپیوتر خاص برای برنامه‌نویسی گویا لازم دارد و البته دستگاه که هیچکدام فعلاً دم دست من نیست.

  2. علی

    سلام
    بسیار خوشحالم که نسخه ی اندروید را ایجاد کردید،کاری بسیار بزرگ انجام داده اید،به عنوان پیشنهاد عرض میکنم، امکانات تغییر رنگها ،رنگ فونتها صفحه زمینه را فراهم اورید،اگر از یک محیط گرافیکی جذاب استفاده کنید که بسیار عالی میشود محیط نرم افزار هایی چون Aldiko که یک نرم افزار کتاب خانه است،استفاده از لمس کردن سمت چپ و راست صفحه برای رفتن به شعر بعدی یا قبلی
    و در آخر سپاس دوباره برای این کار عظیم

  3. محمد

    آقای محمدی
    دست مریزاد به خاطر همت و تلاشی که برای دیجیتالی کردن میراث ادبی کشورمان می‌کشی. واقعاً کار بزرگی کرده‌اید. من قبلاً نسخه رومیزی آن را نصب و استفاده می کنم و اکنون هم نسخه آندروید آن را روی گالاکسی تب ۷ با آندروید ورژن ۳.۲ با موفقیت نصب و اجرا کردم.

  4. آرمان

    سلام
    خسته نباشید
    احسنت بر شما
    به سادگی هر چه تمامتر این مسئله رو راه انداختید بدون اینکه نیاز باشه فایلی رو مجدد دانلود کنیم اونم ۹۵مگابایت
    خیلی فوق العاده ست
    امیدوارم در نسخه های بعدی محیط کاربریش زیباتر بشه واز حالت پشت زمینه سیاه بیرون بیاد
    ویک نکته که اصلا نمیشه نادیده ش گرفت وجود یک جستجو کننده عالی هستش که واقعا جاش تو این نسخه خالیه
    روی گالکسی نکسوس اندروید ۴.۱.۱ نصب کردم با موفقیت وبدون هیچ مشکلی در اجرا ونمایش فونت دارم استفاده میکنم
    ممنونم که به انتظارها پایان دادید

  5. حمید

    سلام
    واقعاً خسته نباشید
    برنامه بسیار خوبی بود ، من مدت ها بود دنبال یه همچین برنامه می گشتم
    من روی live with walkman با آندروید ۲.۳ امتحان کردم ، فوق العاده بود
    بی صبرانه منتظر نسخه پایدارش هستم
    و من الله التوفیق

  6. عرفان

    فوق العاده بود
    ممنونم
    بنده روی sony xperia s امتحان کردم
    اندرویدم هم اندروید ۴.۱.۱ هیچ مشکلی نداره
    دستتون طلا

  7. تاجیک

    دورد بر شما

    شما میتوانید همه شعر های گنجور از بازار برای آندروید دانلود کنید ، نام اپلیکیشن است poem time.

    بسیار آسانتر و کم حجم تر.

    با مهر

  8. بهرام آیریا

    سلام ودرود خدا بر شما

    کار ارزشمند شما فابل جبران نیست ، زیرا به وقت و عمر استفاده کننده افزوده اید و عمر را بهیج قیمتی نمیشود خرید!

    سپاسگرارم و بهترین آرزوها را برای تمام دست اندرکاران تهیه این برنامه از خدای بزرک آرزومندم.

  9. محمدرضا

    ممنونم از تلاش ارزنده تون.
    من روی نکسس ۷ امتحان کردم و به خوبی جواب میده.
    ی پیشنهاد دارم و اونم اینه که اگه امکانش هست روی اندروید مارکت هم منتشر کنین.

  10. حامد

    بسیار ممنون
    روی Xperia mini pro نصب کردم. فقط م.ار عن.ان بالای صفحه کمی ناقص نایش داده میشه و نوار پایین هم اصلا نمایش داده نمیشه که البته مشکل ساز نیست. امیدوارم امکانات جستجو هم زودتر اضافه بشه که خیلی مفیده.

  11. شکیب سالک

    ممنون زحمت شما
    نسخه بروز شده را روی گلاکسی نوت اندروید ۴٫۱٫۱ نصب کردم و خیلی راحت کار میکند.
    همت و حوصله مندی شما قابل تمجید فراوان است . به یقین که نسخه مکمل آن همه قابلیت های ممکن را خواهد داشت.
    فوق العاده است

  12. شکیب

    سلام
    خیلی خیلی ممنونم از بابت زحماتی که در این راه می کشید. من این نرم افطار ورژن جدید (۰.۶) رو روی گوشی سامسونگ گلکسی Ace نصب کردم خواستم بگم که فعلا با مشکلی برخورد نکردم.
    بازم ممنون.

  13. میثم

    سلام دستتون درد نکنه من روی htc wildfire s نصب کردم بدون هیچ مشکلی داره کار میکنه. بی صبرانه منتظر نسخه نهایی هستم.

  14. الهام

    سلام
    چطور می تونم اینبرنامه رو نصب کنم رو گوشی setup این برنامه کجاست .آیا رو گوشی نوکیا ۷۲۳۰ نصب میشه . لطفا مراحل نصب برنامه راراهنمایی کنید
    متشکرم

  15. محمدرضا

    سلام من الان ۴ ساله به خاطر برنامه گنجینه اشعار فارسی برای پاکت پی سی از ویندوز موبایل استفاده میکردم وگوشی اچ تی سی اچ دی ۲ هست وقتی برنامه شمارو دیدم البته نا گفته نباشد که هم ساغر هم کنجور همیشه رو سیستمم نصبه رویه گوشی اندروید نصب کردم جواب داد درجا گوشیمو اندرویدش کردم چون برنامه شما تقریبا غلطهای املایش کمتره و شعرا هم کاملتره البته داخل اشعار خیام و منوچهری وعطار وبافقی چندتا بیت شعرو دیدم که با کتبهای چاپ قدیمش فرق داره از نظر شعر شما یه چیز دیگه نوشتید به هر حال من بی نهایت خرسندم از اینکه در کشوری مثل ایران با این همه شاعر وادبیات غنی زندگی می کنم وبینهایت خرسندم که چون شما بزرگوارانی هست که چنین زحماتی رو میکشد فقط یه خواهش اجزانه از شما دارم که اگه اینو براورده کنید بی نهایت در حق من لطف بزرگی کردید وهمچنین مطمئن باشد نرم افزار گنجور میشه برترین نرمافزار فارسی وادبی اگه ارسال اس ام اس هم به نرم افزار اضافه بشه دیگه معرکن وقتی داخل شعر یا قصیده ای باشیم و کلید بالا رو فشار بدیم گزینه ای به نام ارسال اس ام اس رو هم داشته با شه خیلی ممنونم

  16. سجاد

    سلام خدا خیرتون بده
    لطفا ارسال اس ام اس هم بهش اضافه کنید که بتونیم اشعارو برای دوستامون ارسال کنیم ممنون وادیتوری که بتونیم قسمتی از متن رو انتخاب کنیم وبفرستیم
    کارتون توپه توپه خیلی ممنون

  17. سلما

    سلام
    با سمسونگ اس ۳ روی صفحه گنجور ور میرم و نمی‌توانم نسخه اندروید آن را پیدا کنم. 🙁

  18. حمیدرضا

    ضمن تشکر مجدد از اظهار لطف تمام دوستان و عذرخواهی بابت این که فرصت پاسخگویی یک به یک برایم فراهم نمی‌شود، در مورد پیشنهادها و امکانات اگر فرصت و حوصله باشد حتماً.
    @سلما: توی متن همین صفحه، خط اول نشانی دریافتش هست.

  19. ناشناس

    سلام و درود بر همه دوستان

    میخواستم از تاجیک عزیز تشکر کنم بابت اینکه گفته بود : شما میتوانید همه شعر های گنجور از بازار برای آندروید دانلود کنید ، نام اپلیکیشن است poem time.

    سپاس
    خدا یارتان باد
    بدرود

  20. هلیا

    جدا کار شما قابل قدردانی است
    امیدوارم که خداوند شما و امثال شمارو برای این مرز و بوم حفظ کنه

    سربلند باشید
    پاینده ایران

  21. sa

    سلام و عرض محبت

    خواهشا، خواهشا، خواهشا، خواهشا، خواهشا،خواهشا برای آیفون و آیپد و آیپاد

    شدیدا نیاز داریم و حسابی غمگین هستیم و حسابی خوشحال میشیم اگه بیاد

  22. محمد

    سلام
    نسخه ی پیشرفته ترش کی قراره ارائه بشه ؟
    واقعا فوق العاده س ممنونم .
    لطفا زود تر قابلیت هاشو ببرید بالا
    چن تا تم و حاشیه قشنگ ، امکان تفال ، از همه مهمتر امکان کپی متن و … رو فراهم کنید
    بازم ممنون

  23. ابوالحسن مالكي

    سلام
    از زحمات كشيده شده براي در اختيار قراردادن اينگونه اطلاعات فوق العاده متشكرم .

  24. عليرضا حدادى

    ضمن عرض سلام و دست مريزاد براى تهيه و توليد چنين گنجينه بى نظيرى ، خواهشمندم براى كسانى كه از سيستمهاى اپل مانند اى پد و اى فون استفاده ميكنند جهت استفاده بهتر از اين گنجينه با ارزش اقدام مقتضى مبذول فرماييد . با تشكر و سپاس از همه دست اندر كاران توليد اين گنجينه عرفانى ايرانى .

  25. مهران ش

    ممنون از کار سترگ و زیبایی که کرده‌اید. من نصب کردم و اشکال خاصی نبود؛ تنها نکته‌ای که به ذهنم می‌رسد این است که با عقبگرد به فهرست شاعران، باید دوباره تا شاعر موردنظر اسکرول کرد، یعنی هیستوری را در بک‌کردن لحاظ نکرده‌اید و هر دفعه اطلاعات از نو لازم است. امکان حذف شاعران هم در نسخه اگر بگذارید کار راحت‌تر می‌شود و هم‌چنین امکان دسته‌بندی شاعران برای استفاده‌کننده.
    من نفهمیدم دیوان کدام شاعران کامل است و کدام گزیده‌اش را گذاشته‌اید. اگر آنجا معلوم شود خیلی بهتر هم می‌شود.
    دست مریزاد

  26. مونا

    ممنونم ممنونم خيلى خيلى ممنونم! من هنوز نصب نکردم ولى به قدرى از اين اقدام خوشحال شدم که خواستم اول تشکر کنم.
    ممنون که به نظرات و درخواستها توجه کرديد

  27. اسفندیار

    با سلام دوستان عزیز نسخه آفون هم وجوددارد؟ این نسخه روی غیر اندرویید چطور کار می کند ؟
    ایا من میتوانم در وب سایتم لینک شما ها را بگذارم؟ ولی چگونه؟

    روزتان پیروز

    اسفندیار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.