یکصد غزل از حکیم نزاری قهستانی

17 آگوست 2017

شاعر بزرگ قرن نهم هجری عبدالرحمان جامی در کتاب بهارستان می‌گوید:

قدوه‌الشعراء خواجه حافظ شیرازی رحمه الله اکثر اشعار وی لطیف و مطبوع است و بعضی فریب به سرحد اعجاز. غزلیات وی نسبت به غزلیات دیگران در سلامتی و روانی حکم قصاید ظهیر دارد نسبت به قصاید دیگران و سلیقهٔ شعری وی نزدیک است به سلیقهٔ نزاری قهستانی. اما در شعر نزاری غث و سمین بسیار است به خلاف شعر وی و چون در اشعار وی اثر تکلف ظاهر نیست وی را لسان‌الغیب لقب کرده‌اند.

(بهارستان جامی به تصحیح دکتر اسماعیل حاکمی صفحهٔ ۱۰۵)

حکیم نزاری قهستانی که جامی سلیقهٔ حافظ را نزدیک به او می‌داند شاعری است همعصر سعدی و از دیار قهستان (منطقه‌ای کوهستانی در جنوب خراسان) که زادگاهش روستای فوداج از توابع بیرجند است.

صد غزل ابتدایی غزلیات نزاری در یک تلاش دسته‌جمعی و به همت جمعی از شاعران دیار بیرجند تایپ شده و توسط آقای مصطفی علیزاده برای گنجور ارسال شده است (آثار نزاری در گنجور در این صفحه در دسترس است).

مشارکت‌کنندگان در تایپ دیوان نزاری قهستانی

متن اشعار بر اساس «متن انتقادی دیوان حکیم نزاری قهستانی (چاپ اول بهار ۱۳۷۱) بر اساس ده نسخه، نه نسخه خطی معتبر کهن سال و متن ماشین شده رسالهٔ دکتری دکتر سید علی‌رضا مجتهدزاده؛ به جمع و تدوین و مقابله و تصحیح و تحشیه و تعلیق و دیباچه مظاهر مصفا؛ به نفقه و اهتمام محمود رفیعی، تهران، انتشارات علمی» تهیه شده است.

کتاب دیوان نزاری

اشعار وزنیابی شده‌اند و حروف قافیهٔ آنها نیز تعیین شده تا بتوان راجع به اشعار مشابه آنها در آثار حافظ و دیگر بزرگان و راجع به تأثیر و تأثر حکیم نزاری تحقیق کرد.

امید است با مشارکت علاقمندان در آینده متن کامل دیوان این شاعر بزرگ دیار خراسان به شکل قابل جستجو در دسترس قرار گیرد. علاقمندان می‌توانند از طریق کانال تلگرام حکیم نزاری قسهتانی (@hakimnazaribirjandi) در جریان فعالیتهای مرتبط با حکیم قرار گیرند و در صورت علاقمندی در تکمیل کار مشارکت کنند.

نسخهٔ مخصوص گنجور رومیزی و اندروید (از طریق «دریافت مجموعه‌ها») و ساغر (از طریق «مخزن مجموعه‌ها») در دسترس است و نسخهٔ epub نیز از کتابخانهٔ گنجور قابل دریافت می‌باشد.

به‌روزرسانی (۱۰ شهریور ۹۶): صد غزل دوم به مشارکت این عزیزان (از طریق سایت و برنامه‌های جانبی) در دسترس قرار گرفت.

به‌روزرسانی (۲۴ شهریور ۹۶): تا غزل ۵۰۰ در دسترس قرار گرفت.

نظرتان را بنویسید (نکتهٔ مهم: اگر برای نوشتن حاشیه در مورد شعرها اینجا آمده‌اید اشتباه آمده‌اید و باید در خود سایت گنجور حاشیه بگذارید. نظرات بی‌ربط به این نوشته پاک می‌شوند.)